Lepelstraat

Buurthuis ’t Weike in Lepelstraat krijgt betere ventilatie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ieder jaar tijdens NLdoet kunnen verschillende verenigingen en organisaties met behulp van vrijwilligers iets aan of rondom hun pand opknappen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een flinke schilderbeurt. Buurthuis ’t Weike kiest dit jaar voor iets totaal anders.

We kwamen er tijdens de coronaperiode niet omheen. Overal werd gehamerd op ventileren. Dus besloot het bestuur van buurthuis ’t Weike in Lepelstraat om actie te ondernemen. De eerste stap was de aanschaf van een co2-meter. Die begon al snel te piepen zodra er een grotere groep mensen in de ruimte was. ‘’We dachten eerst aan het plaatsen van een kiepraam’’, vertelt bestuurslid Piet de Blaaij.

Dat plan is inmiddels gewijzigd. Met behulp van de financiële bijdrage die ’t Weike heeft gekregen, is er een ventilator aangeschaft. ‘’Dankzij de ventilator hoeven we vanaf zaterdag geen deuren meer open te zetten om de ruimte te luchten. Zo voorkomen we ook een hoop kou en tocht binnen!’’

Andere werkzaamheden

Naast het plaatsen van een ventilator tijdens het jaarlijkse NLdoet, zijn er nog meer klusjes die kunnen gebeuren. Met handen vol grote, houten planken komt Rein de Groot, beheerder van ‘t Weike, uit het containerschuurtje gelopen. ‘’Van die planken willen we een tafelblad voor onze buitentafel maken’’, licht hij toe. ‘’Als een timmerman zich geroepen voelt om hiermee te helpen: heel graag! Wij zijn zelf klusjesmannen, we kunnen het wel, maar het duurt dan wat langer.’’ Ook de tuin en de jeu-de-boulesbaan kunnen een opknapbeurt gebruiken.

Naast het plaatsen van de ventilator, is er nog een klus met grote prioriteit. ‘’De ramen binnen moeten eens goed gezeemd worden’’, zegt Jenny van Eekelen, algemeen medewerker van het buurthuis. ‘’We hebben nou eenmaal meer werk dan tijd, dus je komt niet altijd overal aan toe.’’ Over het plaatsen van de ventilator is Jenny enthousiast. ‘’Afgelopen zondag begon de co2-meter te piepen, toen hebben we deuren opengezet. Dat is toch te koud hoor. In de zomer zal dat best gaan, maar in de winter niet. Met een ventilator heb je dat toch minder.’’

Gezelligheid

Hard werken wordt beloond met een hoop gezelligheid. ‘’We beginnen zaterdag om 10 uur met koffie en een koek’’, vertelt Jenny. ‘’Er is ook een lunch geregeld.’’ Alle helpende handen zijn welkom. ‘’Kom gerust even langs voor een kop koffie. Kijk of je ergens aan mee kan helpen, en zo niet, dan ben je ook altijd welkom om gewoon even een praatje te maken’’, aldus Jenny.

Aanmelden voor aanstaande zaterdag kan via de website van NLdoet