Woensdrecht

BWI Woensdrecht: mantelzorgers willen voorrang coronavaccinatie

© Shutterstock

Bianca van Vugt

Mantelzorgers willen ook voorrang krijgen bij de coronavaccinaties. Het Steunpunt Mantelzorg van de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht krijgt veel telefoontjes van bezorgde mantelzorgers. Zij zorgen natuurlijk voor iemand die kwetsbaar is en willen hem of haar niet besmetten. Ook doen mantelzorgers vaak zorgtaken die niemand van hen kan overnemen, als ze zelf ziek worden.

“Wij horen ook bij de zorg! Waarom krijgen wij geen voorrang voor vaccinatie? Wie neemt mijn mantelzorgtaken over als ik ziek word?” De Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht, de BWI, komt op voor de mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg van de BWI krijgt geregeld vragen van bezorgde mantelzorgers over de risico’s die zij lopen om corona te krijgen. Ze kunnen niet gemist worden in de zorg voor hun familielid en willen hem of haar natuurlijk al helemaal niet besmetten met het coronavirus.

“De druk loopt op”

Het Steunpunt Mantelzorg merkt dat familieleden het zwaarder krijgen. “Mantelzorgers zitten klem tussen de verantwoordelijkheid van de te geven zorg en de noodzaak om zichzelf gezond te houden, zodat ze zorg kunnen blijven verlenen. De druk loopt op, met alle gevolgen van dien,” aldus het steunpunt. “Gelukkig zijn er een aantal die aan de bel trekken. Tegelijkertijd doen ook heel veel mensen dat niet! Dat is verontrustend want de ketting is zo sterk als de zwakste schakel.”

Er zijn mantelzorgers die hulp krijgen van vrienden en bekenden. Maar er zijn er ook die niemand hebben om op terug te vallen. Volgens het steunpunt zijn die mensen zeer kwetsbaar. “Zij voelen zich in de steek gelaten door de politiek, omdat ze niet als aparte groep vermeld worden in het vaccinatieoverzicht. Dat betekent dat ze moeten wachten tot hun doelgroep aan de beurt is,” legt het Steunpunt Mantelzorg uit. Voor de 60-plussers valt het nog mee, want die zijn snel aan de beurt. Maar dat geldt niet voor andere leeftijden. “Veel jongere mantelzorgers zijn onzichtbaar en dreigen tussen wal en schip te vallen.”

Praten over je zorgen helpt

Het steunpunt roept mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht op vooral te bellen als ze vragen hebben. Of als ze even met iemand willen praten. “Soms geeft het al meer lucht om over je zorgen te praten met iemand die begrijpt in welke situatie jij zit. De medewerkers van het Steunpunt houden de landelijke ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.”

Het Steunpunt Mantelzorg van de BWI is elke maandag- tot en met donderdagochtend te bereiken. Het telefoonnummer is 0164-672.049. Je kunt ook terecht bij MantelzorgNL die op haar website een speciale pagina heeft gemaakt met veelgestelde vragen over corona en mantelzorg. Dan is er ook nog de mantelzorglijn die je op 030-760.60.55 kunt bereiken. Je kunt dat nummer 24 uur per dag bellen of WhatsAppen.

Deel dit op: