Bergen op Zoom

Cadeaubonnen voor inwoners uit de gemeente Bergen op Zoom die willen verduurzamen

Redactie Redactie

De gemeente Bergen op Zoom deelt samen met het Regionaal Energieloket cadeaubonnen uit voor kleine energiebesparende maatregelen. Het is onderdeel van een project om huiseigenaren te helpen met energie besparen. Tot 31 maart 2021 kunnen de bonnen verzilverd worden. Leonie van Loon, bewoner van de wijk Bergse plaat heeft, deed er haar voordeel mee.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Met de cadeaubon ter waarde van 45 euro kunnen ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips aangeschaft worden. De producten helpen inwoners van de gemeente Bergen op Zoom met energiebesparen. Alleen mensen met een koopwoning komen in aanmerking voor de bon. Huurders komen later dit jaar aan de beurt.

Kopers

Van Loon woont samen met haar man en twee kinderen op de Bergse Plaat. Ze heeft afwegingen gemaakt. “Wat hebben we nodig en wat is handig voor ons?” De deur in de woonkamer sluit niet goed aan. Hiervoor zijn tochtstrips besteld. Ook heeft ze een doorstroombegrenzer besteld om water te besparen. 

Huurders

De gemeente krijgt dit jaar een rijkssubsidie van 4,6 ton, waarmee niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders bereikt worden om hun huis te verduurzamen. “Komende actie gaan we samenwerken met partners als Stadlander, maar ook weer met Stichting energietransitie Bergen op Zoom en om specifieke doelgroepen te bereiken met lage inkomens gaan we ook kijken wat we samen met de voedselbank kunnen doen”, aldus Annemieke Bijker. Ze adviseert de gemeente Bergen op Zoom over duurzaamheid.

De huurders kunnen voor 60 euro kleine maatregelen aanschaffen. Ook worden er buurtacties georganiseerd om mensen te helpen met grotere stappen in het verduurzamen van hun huis.

Andere acties

Inwoners van de Bergse Plaat kunnen speciaal advies krijgen voor woningen die daar veel voorkomen. Met de buurtactie voor de Bergse Plaat wordt gekeken wat voor hen de beste maatregel is om te isoleren of om te verduurzamen.

Naast deze actie is er ook een collectieve inkoopactie. Hierbij wordt er met veel huiseigenaren een maatregel ingekocht. Het gaat hier om een hybride warmtepomp. “Dat is voor de mensen die al behoorlijk ver zijn met het verduurzamen”, zo merkt Bijker op.