Bergen op Zoom

Café Krijnen bestaat 80 jaar en viert dat met gesloten deuren

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is al vervelend dat je je café wekenlang moet sluiten vanwege de coronacrisis. Maar als het café dan ook nog eens precies 80 jaar bestaat, is dat extra wrang. Het overkomt Café Krijnen, die dit jaar dus geen groot jubileumfeest kan geven. Opa en oma Krijnen begonnen de kroeg op 1 mei 1940, aan de Dubbelstraat in Bergen op Zoom. Nu, 80 jaar later, is het dus feest. Maar wel met gesloten deuren.

Op tafel liggen oude zwart-wit foto’s uitgestald. Marloes Krijnen pakt er af en toe eentje tussen uit. Een tafel vol herinneringen aan het café, opa en oma Krijnen en de vaste gasten door de jaren heen. Café Krijnen is al in de familie sinds 1 mei 1940. Op die dag begonnen Jan en Door Krijnen aan hun avontuur. Ze hadden het café gekregen als huwelijkscadeau. En 80 jaar later wordt het nog steeds uitgebaat door de familie. Door kleinzoon Jan en zijn vrouw Marloes, om precies te zijn.

Jan Krijnen nam het bedrijf over in 1990. Dus hij viert zelf ook al weer zijn 30-jarig bestaan als kroegbaas. Ook dit is een jubileum dat niet uitgebreid gevierd kan worden. Net als het 80-jarig bestaan van Café Krijnen. Door de coronamaatregelen moeten alle horeca-zaken dicht blijven. Het café is leeg, op een tafel vol foto’s na.

Het is een gedenkwaardig jaar

Marloes Krijnen vertelt dat de familie natuurlijk wel nagedacht heeft, of het jubileum toch niet op een of andere manier gevierd kan worden. “Of er een heel groot feest komt nog? Geen idee. Ik denk dat er voorlopig dit jaar sowieso niets aan de orde kan zijn. Of màg zijn. Maar we proberen wel een andere manier te verzinnen om daar iets mee te doen. Dat we in elk geval wel een gedenkwaardig jaar hebben.” Ze hoort het zichzelf zeggen en lachend vult ze aan: “Alhoewel ik daar denk ik niet over hoef te twijfelen of het gedenkwaardig zal zijn met deze coronatijd.”

Krijnen mist de dagelijkse gezelligheid in het café. Vooral omdat ze uitkeek naar een heel erg leuke, drukke sportzomer. Samen in de kroeg kijken naar het WK, de Olympische Spelen, de Formule 1. “Je merkt ook dat mensen dat steeds meer willen, ook met een Tour de France en een Giro en een Vuelta. Vroeger was het alleen maar de Tour de France. Maar tegenwoordig worden alle koersen bijgehouden in het café bij de televisie. En da’s ook wel heel gezellig,” vertelt ze enthousiast. “Wat je thuis met z’n allen doet, doe je dus ook hier met z’n allen. En dat maakt het juist zo gezellig. Maar jammer, dat moeten we dan volgend jaar maar dubbel en dwars overdoen. En dan maar in het 81e jaar.”

Onverwacht veel bloemen en cadeautjes

Ze had verwacht dat het jubileumjaar geruisloos voorbij zou gaan. Maar dat viel reuze mee. Krijnen had op Facebook een berichtje gezet met wat oude foto’s er bij. Ze schreef dat ze het jammer vond dat het café juist nu dicht was vanwege de coronacrisis, omdat het café 80 jaar bestaat. Tot haar verrassing kreeg ze vele tientallen warme reacties. “Je verwacht wel een paar felicitaties en een bosje bloemen. Maar we hebben echt heel veel bloemen en heel veel cadeautjes gehad. En dat is natuurlijk hartstikke leuk, dat ze zo met je meedenken,” glundert Krijnen. “Echt superleuk. En als je dan weet wie het geeft, dat maakt het ook heel persoonlijk. Wij weten precies van wie het komt, dus dan is dat wel heel erg leuk!”

Als je oude foto’s wilt zien van de feestjes in Café Krijnen door de jaren heen, kijk dan op hun Facebook-pagina. Uit reacties onder de berichten, blijkt dat de familie heel wat herinneringen losmaakt met de foto’s.