West-Brabant

Campagne begonnen om Meld Misdaad Anoniem bekender te maken in regio

Burgemeester Han van Midden en het buurtpreventieteam delen flyers uit in Wouwse Plantage

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het politiedistrict de Markiezaten is dinsdag een campagne begonnen om Meld Misdaad Anoniem bekender te maken bij het publiek. In het politiedistrict vallen acht gemeenten. Daar worden flyers en posters uitgedeeld met uitleg over het meldpunt. Meld Misdaad Anoniem kun je tippen als je denkt dat er iets illegaals gebeurt in de buurt, zonder dat je jezelf bekend hoeft te maken.

Door: Bianca van Vugt

Gewapend met flyers en posters zijn de Roosendaalse burgemeester en leden van buurtpreventieteams dinsdag langs de deuren gegaan in Wouwse Plantage. Ze willen dat de inwoners van de regio beter bekend raken met Meld Misdaad Anoniem. Het politiedistrict de Markiezaten is hiervoor een publiekscampagne begonnen. Ook online komen er advertenties over het meldpunt.

Meld Misdaad Anoniem is niet van de politie

Veel mensen denken dat Meld Misdaad Anoniem een meldpunt is van de politie. Maar dat is niet zo. Het meldpunt is onafhankelijk. Meld Misdaad Anoniem vraagt nooit naar je naam of contactgegevens, de werknemers kunnen je telefoonnummer niet zien en ze nemen ook geen gesprekken op. Maar je tips geven ze wel door aan de politie of de gemeente, zodat die iets kunnen gaan doen.

De campagne om Meld Misdaad Anoniem bekender te maken, is vooral gericht op drugscriminaliteit. Daar hebben de acht gemeenten binnen het politiedistrict de Markiezaten steeds meer last van. “Drugscriminelen hebben hun weg naar West-Brabant gevonden,” concluderen de gemeenten. Ze sommen op: “Vorig jaar werd er beslag gelegd op een drugsboot in Moerdijk. In juni leidde stankoverlast naar een drugslaboratorium in Bergen op Zoom. En nog niet zo heel lang geleden stuitte de politie op martelkamers van criminelen in Wouwse Plantage.”

Lastig om melding te doen over je buren

Burgemeester Van Midden is voorzitter van het politiedistrict de Markiezaten. Hij ging in Wouwse Plantage langs de deuren om aandacht te vragen voor Meld Misdaad Anoniem. Van Midden roept inwoners op zich te melden als ze iets verdachts zien. Dat kan natuurlijk gewoon bij de politie. Dan kun je ook op de hoogte gehouden worden over de afloop van je melding. Maar niet iedereen durft dat. Daarom kun je bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem tips doorgeven zonder je eigen naam te geven.

Volgens Van Midden werkt dat. “We zien in West-Brabant, net als in heel Nederland overigens, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Ook kan het in een kleine gemeenschap knap lastig zijn om een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt M. biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig!”

Inwoners zijn ogen en oren van de regio

De burgemeester beseft dat inwoners de ogen en oren zijn van een regio. Ze zien het als er iets niet klopt bij de verhuur van een pand of een schuur. Ze merken het als er veel verkeer is op rare tijdstippen rond een drugslab of een hennepkwekerij. Het zijn soms kleine signalen, zoals afgeschermde deuren of ramen. Of heel veel camerabeveiliging bij een gewone loods.

Van Midden wil die signalen ook horen, zodat gemeenten en politie kunnen ingrijpen. “Ons kent ons. We willen niet dat onze inwoners ten prooi vallen aan criminelen,” legt hij uit. “We willen voorkomen dat ze uit angst hun mond houden. En al helemaal dat ze verleid worden om verborgen locaties te verhuren voor grote sommen geld. Om daarna door diezelfde criminelen te worden geïntimideerd en uitgebuit. Ik roep ze op alert te zijn en opvallend gedrag te melden. En dat kan dus anoniem.”

Elk jaar meer dan 16.000 meldingen

Meld Misdaad Anoniem geeft in heel Nederland elk jaar ruim 16.000 meldingen door aan de politie en andere opsporingsdiensten. Je kunt het meldpunt bereiken per telefoon via 0800-7000 of via de beveiligde website. Daar kun je ook lezen welke soort tips je kunt doorgeven en wat er mee gebeurt.