Roosendaal

Campergekte bij MobileDrôme: ‘We zijn al twee jaar aan het rennen en vliegen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand als je de showroom van camperdealer MobileDrôme binnenstapt. Toch blijkt het anders te zijn. Normaal staan er tussen de veertig tot vijftig gloednieuwe campers in de showroom, nu is de ruimte grotendeels opgevuld met tweedehands campers.

De campergekte kwam uit het niets. Tijdens de eerste twee coronamaanden liep de verkoop nog terug. Tot er rond Pinksteren bekend werd gemaakt dat vakanties in aangepaste vorm door konden gaan. Het aantal aanvragen naar campers explodeerde. Vliegvakanties waren geen optie en dus gingen mensen op zoek naar een alternatieve manier om op vakantie te gaan. ‘’We zijn al twee jaar aan het rennen en vliegen’’, zegt Joey Sukkel van MobileDrôme & Partners.

Lange levertijden

Er zijn nog enkele campers op voorraad, maar wie een nieuwe wil bestellen, kan rekenen op negen tot achttien maanden levertijd. Voorheen ging dat slechts om enkele maanden. De verwachting is dat dit ook het komende en volgende jaar nog aan gaat houden. ‘’Dat heeft vooral te maken met die nu achterlopen in productie. Dat moet eerst bijgewerkt worden voordat je weer op normaal niveau zit.’’ En dan wordt er vanuit gegaan dat de markt weer normaal wordt. ‘’Dat is nog maar de vraag.’’

Verschuiving

Gelukkig zijn er tweedehandscampers, die vooral in trek zijn bij beginnend kampeerders. ‘’Je eerste auto is ook bijna nooit een gloednieuwe. Bovendien zijn ze prijstechnisch een stuk aantrekkelijker.’’ Ook zien ze bij MobileDrôme een verschuiving in de doelgroep. ‘’We krijgen steeds vaker gezinnen over de vloer, terwijl dat in het begin voornamelijk gepensioneerden waren.’’ Door deze verschuiving is de vraag naar familiecampers een stuk groter.

Dubbel

‘’Aan de ene kant is het fijn dat er zoveel verkocht wordt’’, vervolgt Joey. ‘’Maar het is niet leuk om mensen teleur te stellen met lange wachttijden. Daarnaast is het ook niet ideaal dat we met een halflege showroom zitten.’’ Een dubbel gevoel dus. ‘’Het is voor ons een goede tijd, maar we hopen natuurlijk dat alles weer snel normaal wordt.’’