West-Brabant

Canadese herdenking in Bergen op Zoom ook thuis live te volgen

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Canadezen die vielen tijdens WO II worden op 24 oktober internationaal herdacht. In Bergen op Zoom vindt die ceremonie plaats op de Canadese Oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg. Streekopmroep ZuidWest zendt die herdenking live uit.

Namens de Brabantse Wal gemeentes leggen de burgemeesters van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen een krans. Dit wordt tevens gedaan door de Canadese ambassadeur. Daarna is het voor bezoekers eveneens mogelijk bloemen of een krans bij het gedenkmonument te leggen.

Nog wel restricties

Het is dit jaar dus weer mogelijk om naar de begraafplaats toe te gaan en de plechtigheid zelf mee te maken, nu de coronamaatregelen minder streng zijn. Het programma vangt aan om 11.00 uur en kent nog wel wat restricties. De bijeenkomst wordt volgens de landelijke regels gezien als een evenement, dus er geldt een verplichte coronapascheck bij de entree.

Live meekijken

Wie toch liever thuis of elders live meekijkt kan terecht bij Streekomroep ZuidWest. Die uitzending begint om 10.40 uur met een documentaire over de Slag om de Schelde. Op deze begraafplaats liggen vooral Canadese militairen die bij deze slag om het leven kwamen.