Woensdrecht

Canadese vlag hangt uit als eerbetoon: ‘Hoop dat het een steeds breder begrip wordt’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bart van der Veen en Jim Raaijmakers maken zich al jaren hard voor het herdenken van de Canadese bevrijders. Ondertussen geven veel inwoners van Woensdrecht hier gehoor aan door Canadese vlaggen op te hangen op 24 oktober. Vandaag werd de bevrijding herdacht en werd er voor het gemeentehuis een vlag gehesen in het bijzijn van Bart en Jim, het gemeentelijke college en veteranen.

Met het hijsen van de rood-witte-vlag wordt er stilgestaan bij de inzet van Canadese militairen en die 79 jaar geleden de gemeente Woensdrecht hebben bevrijd van de Duitse bezetter. Zowel in Hoogerheide als in Woensdrecht vond er een korte ceremonie plaats. In Woensdrecht werden hier schoolkinderen bij betrokken.

Enkele jaren geleden stonden we bij het gemeentehuis met z’n drietjes

Bart van der Veen en Jim Raaijmakers maken zich al jaren hard voor het herdenken van de Canadese bevrijders. En dat heeft ondertussen zeker zijn vruchten afgeworpen, zegt Van der Veen. “Enkele jaren geleden stonden we hier bij het gemeentehuis met z’n drietjes. Jim, de burgemeester en ik. Vandaag mocht dit gelukkig al met een veel groter gezelschap. Bovendien zien we dat de actie steeds meer bekend raakt onder de lokale inwoners. De boodschap wordt steeds krachtiger.”

Volgens het tweetal met bovenmatige interesse in de lokale oorlogsgeschiedenis, is 24 oktober de dag dat de laatste kern binnen de gemeente Woensdrecht is bevrijd. Officieel is de gemeente Woensdrecht bevrijd op 27 oktober. Alleen in de volksmond staat de 24ste centraal als bevrijding Woensdrecht. En dat willen we graag zo laten.”

80 jaar herdenking

Volgend jaar vind de herdenking van 80 jaar bevrijding plaats. Alle betrokkenen zijn het er over eens dat de herdenking extra groots moet worden aangepakt. Burgemeester Steven Adriaansen liet vandaag weten dat er in het weekend van 24 tot en met de 27 oktober 2024 behoorlijk wat activiteiten op de planning zullen staan. “We zijn bezig om te kijken of we dan op de vliegbasis een soort open dag voor inwoners kunnen laten plaatsvinden.”

Het hijsen van de Canadese vlag in Woensdrecht | Foto: Jan Krijtenburg
Het hijsen van de Canadese vlag in Woensdrecht | Foto: Jan Krijtenburg