Roosendaal

Canisia (25) kan docent Duits van het jaar worden: ‘Ik kom voor haar naar school’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Canisia van Nieuwburg (25) is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Docent Duits van het jaar 2023. De lerares van het Jan Tinbergen College in Roosendaal neemt het op tegen drie andere docenten Duits.

Collega Nina Robart (24) heeft Van Nieuwburg opgegeven voor de verkiezing van het online platform Mach Mit. “Ik hoor leerlingen eigenlijk alleen maar enthousiast over Canisia. Ik denk dat zij het vak Duits heel betekenisvol weet te maken, door situaties toe te passen die zij in het echt ook tegen kunnen komen”.

Waardering

De docent vindt het een enorme waardering dat haar collega haar heeft opgegeven. “Ik had niet verwacht dat ik met deze inzending überhaupt in de top drie zou komen. Ik vind het een enorme eer dat ik dat al bereikt heb”.

De leerlingen hebben dan ook volop gestemd op hun lerares. “Natuurlijk heb ik gestemd op mevrouw Nieuwburg”, vertelt een jongen uit haar mentorklas. De leerlingen zijn helemaal weg van de docent. Volgens hen maakt ze de lessen leuker doordat iedere les anders is en ze rekening houdt met de klas.

Passend onderwijs

Van Nieuwburg geeft een eigen draai aan de lessen. “Ik probeer de lessen zo actief mogelijk te maken, zodat de leerlingen meteen zien waar zij het voor doen”. De lerares maakt gebruik van actieve onderwijsvormen, zoals ‘Das Restaurant’. Tijdens dit project maken de leerlingen een eigen menukaart in het Duits. Ook wordt er een restaurant nagebouwd. “Het is leuk om te zien dat de leerlingen de Duitse taal toepassen. Op deze manier krijgen de leerlingen een succeservaring waarbij zij kunnen zien dat ze Duits kunnen spreken met de kennis die zij de afgelopen lessen en jaren hebben opgedaan”.

Stemmen!

Van Nieuwburg zit nu dus bij de laatste drie en is dus dichtbij de overwinning. Volgens collega Nina Robart is haar vriendin en collega een echte topper. De leerlingen kunnen dit alleen maar beamen.

Eind maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Stemmen is nog steeds mogelijk via de website van Mach Mit!