Bergen op Zoom

CAO-overleg Sabic loopt vast: bonden overwegen online acties

Foto: ZuidWest Update

Han Verbeem Han Verbeem

De onderhandelingen voor een nieuwe cao bij Sabic in Bergen op Zoom zitten muurvast. Vakorganisaties FNV, CNV en De Unie willen loonsverhoging en betere pensioenafspraken, maar Sabic weigert in te gaan op de eisen. De bonden overwegen nu acties, vooralsnog in digitale vorm. Stakingen en werkonderbrekingen zijn vooralsnog niet aan de orde, aldus bondsbestuurder Paul Smink: “Ons doel is een goede cao, we zijn niet uit op staken.”

Door: Han Verbeem

Smink, FNV-bestuurder Procesindustrie, reageert teleurgesteld: ‘Een dialoog blijkt onmogelijk. Sabic wil gewoon niet uit deze impasse komen, terwijl het eindbod al is weggestemd door de leden.’ Bij Sabic werken zo’n duizend werknemers en Smink stelt dat Sabic hen al voor het zevende achtereenvolgende jaar met een mager eindbod probeert af te schepen. “Terwijl Sabic, als onderdeel van Saudi Aramco, tot de meest winstgevende concerns ter wereld behoort. In 2019 heeft het concern wereldwijd een omzet van 140 miljard euro behaald.

Loonstijging

De vakbonden willen ondermeer een getrapte loonstijging, van drie keer 1,5 procent: terugwerkend per 1 januari en per 1 juli 2020 en vervolgens per 1 januari 2021. Daarnaast willen de bonden regelingen voor oudere werknemers, waaronder een zwaar-werkregeling. FNV wil de cao afsluiten voor 18 maanden, van 1 januari 2020 tot 30 juni 2021.

Geen acties voor de poort

Op dit moment overwegen de bonden mogelijke acties, die vooral online gehouden worden. “Demonstraties met werknemers voor de poort of op een plein, zoals die een jaar geleden in het land zijn gehouden, zijn nu niet mogelijk”, aldus de vakbondbestuurder. Welke vorm deze online acties moeten krijgen, wil Smink nu nog niet zeggen. “Daarop gaan wij ons nu beraden.”