Roosendaal

Carillon laat geuzenlied van Bergen op Zoom galmen over Roosendaal

Janno den Engelsman, stadsbeiaardier Bergen op Zoom

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Dat de klanken van ‘Merck toch hoe Sterck’ vaak klinken bij evenementen in Bergen op Zoom is logisch. De Bergenaren hebben het geuzenlied in de loop der tijd omarmd als volkslied. Maar je zou dit lied niet snel verwachten in Roosendaal. Toch zullen de klokken van de Sint Jan binnenkort het ‘Merck toch hoe Sterck’ over de stad laten galmen.

De Roosendaalse stadsbeiaardier Toni Raats gaat niet zelf het Bergse volkslied spelen. Dat laat hij over aan Janno den Engelsman, beiaardier in Bergen op Zoom. Die gaat op dinsdag 1 augustus het carillon van Roosendaal bespelen. Het is een uitruil, want Raats heeft in juni al een concert gegeven op de Peperbus in Bergen op Zoom. “De beiaard is bij uitstek een instrument van verbinding en verbroedering, ook tussen Bergen op Zoom en Roosendaal,” kondigt Raats het concert aan.

Klassiek, modern en filmmuziek

Den Engelsman is organist van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Ook is hij stadsbeiaardier van Bergen op Zoom, Middelburg en Zierikzee. En samen met Raats is hij beiaardier van Halsteren. Den Engelsman speelt in Roosendaal afwisselend klassiek, modern en zelfs filmmuziek zoals van ‘Forest Gump’. “Janno speelt onder meer werken van Philip Glass, Pretorius, Handel, Franken en Silvestri,” aldus Raats. En ook het ‘Merck toch hoe Sterck’ zal zeker over Roosendaal galmen.

Het concert op dinsdag 1 augustus begint om 20.00 uur. Raats somt een paar plekken op waar je de klokken van de Sint Jan goed kunt horen: niet alleen rondom de Sint Jan, maar ook in de tuin Van Hasselt, bij de ingang van de Nieuwstraat en naast schouwburg De Kring. “Programma’s zijn aan de toren en in de tuin gratis verkrijgbaar. De zomerse klokkenklanken geven het centrum van Roosendaal een bijzondere muzikale sfeer,” aldus Raats. “Na afloop kan het publiek de beiaardier ontmoeten aan de voet van de toren en nog gezellig napraten over de muziek, het carillon en de beiaardier en natuurlijk het ‘Merck toch hoe Sterck’.”