Roosendaal

Carillon viert 55-jarig bestaan met Tullepetaonse Top 55

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het carillon van de St. Jan in Roosendaal bestaat 55 jaar. Daarom klinken met carnaval alle winnende Tullepetaonse carnavalsliedjes van de afgelopen 55 jaar uit de klokkentoren. Stadsbeiaardier Toni Raats zal van 13 tot en met 16 februari elke dag 55 minuten lang live het carillon bespelen. Hij begint elke dag om 14.11 uur en werkt zo tijdens carnaval de hele Tullepetaonse Top 55 af.

Door: Bianca van Vugt

Het centrum van Roosendaal mag dan met carnaval minder druk zijn dan vóór de coronacrisis, het zal elke middag wel luid en duidelijk zijn dat er een leutfeest is. Het carillon van de St. Jan bestaat namelijk 55 jaar. En daarom spelen de klokken elke middag carnavalsmuziek uit de Tullepetaonse geschiedenis. Stadsbeiaardier Toni Raats speelt in een paar dagen tijd alle winnende Tullepetaonse carnavalsliedjes van de afgelopen 55 jaar. Elke middag vanaf 14.11 uur hoor je ze 55 minuten lang uit de toren schallen.

Tullepetaonse klokkenslingers en klokkengekaokel

Raats geeft natuurlijk ook af en toe zijn eigen draai aan de liedjes. “De liedjes worden feestelijk en herkenbaar gespeeld met zo hier en daar een extra Tullepetaonse klokkenslinger en wat extra klokkengekaokel,” voorspelt de stadsbeiaardier. “Zo zal er heel wat bellenconfetti over de stad neerdwarrelen.”

De oude liedjes krijgen soms juist nu weer extra betekenis, vindt Raats. Want de oude carnavalsmotto’s passen vaak verrassend goed bij het coronagevoel van veel Tullepetaonen. “Denk aan: ‘Oe mottet nou, Zet oe eige in’ of nog beter ‘Geloof d’er in’ en ‘Doeget Saome’,” somt hij op. “Die thema’s zullen de komende tijd en ook daarna zeker nodig blijven om een mooie en leutige wereld op te bouwen en te kunnen blijven optreje. Dus ‘oor de bellen zienge en ge kunt toch weer een beetje dansen en spriengen.”