Heerle

Carnaval in Heerle vooral online: oude tradities in alternatief jasje

Foto: © Stichting Kindercarnaval Heerle

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Kindercarnaval Heerle heeft een alternatief feestprogramma bedacht voor Puitelaand. En natuurlijk gaan ze ook in Heerle vooral naar buiten en online. Vertrouwde onderdelen als de kleurwedstrijd en ‘Puitelaand ed talent’ gaan wel door, maar op een andere manier. Nieuw zijn de puzzeltocht voor kinderen en het Puitelaands Karreke Kijken.

Door: Bianca van Vugt

Heerle had vorig jaar geen lastiger carnavalsmotto kunnen bedenken om 2021 mee in te gaan: We gaon dur op uit. Door de coronacrisis zit dat uitgaan er niet of nauwelijks in, beseft ook de stichting Kindercarnaval Heerle. “Het had niet slechter kunnen uitpakken,” aldus de stichting. Maar ook Puitelaand past zich aan. “Alle leden en vrijwilligers van Stichting Kindercarnaval Heerle hebben na lang brainstormen een programma in elkaar gezet wat veilig is en toch leutig voor zowel jong en oud.”

Sommige vertrouwde onderdelen van het carnaval in Heerle gaan wel door, maar in een ander jasje. Zo is er net als altijd een kleurwedstrijd voor alle kinderen. Als je de kleurplaat inlevert, kun je net als andere jaren een pannenkoek winnen. Maar die kun je deze keer niet met z’n allen komen opten. Dit jaar krijg je de prijs thuis bij de deur afgegeven. “Nog altijd die heerlijke pannenkoek dus, maar wel een beetje anders dan anders,” legt de stichting uit.

Geen schoolbezoek of ouderenbal

De Stichting Kindercarnaval Heerle gaat deze keer niet op vrijdag op bezoek bij basisschool Berkenveld. De school heeft een eigen carnavalsprogramma bedacht en maakt dat zelf bekend aan de kinderen en ouders. “Wij wensen iedereen op Berkenveld een leutige carnaval toe op welke manier dan ook,” aldus de stichting.

Ook het ouderenbal gaat niet door. Toch wil de Stichting Kindercarnaval Heerle wel iets regelen voor de oudere inwoners van Puitelaand. Samen met vereniging De Zonnebloem en belangenvereniging KBO willen ze alsnog iets organiseren voor de senioren. Wat dat wordt, is nog niet duidelijk.

Online versie van Puitelaand ed talent

Puitelaand ed talent is dit jaar voor het eerst online. ” Alle Puiten jong en oud kunnen hun talenten laten zien en deze zullen ook gejureerd gaan worden,” vertelt de stichting. “Wie gaat er met de eerste prijs vandoor is ieder jaar weer de vraag. Maar wie wint de eerste online versie, dat is natuurlijk wel heel bijzonder.” Puitelaand ed talent is op carnavalszaterdag. Dan is er ook een online bingo. “Deze bingo zal zowel voor jongeren zijn maar ook voor de volwassenen zijn er mooie prijzen te winnen. Meer informatie hierover komt nog online,” laat de stichting weten.

Op zondag is de uitreiking van de gevelprijs. En de stichting heeft hoge verwachtingen van de versieringen dit jaar. “Omdat het dit jaar vooral thuis carnaval is, verwachten we natuurlijk nog grotere creaties dan voorgaande jaren.” Zondagmiddag is altijd de kindermiddag, maar dit jaar is er een puzzeltocht die je het hele weekend kunt doen. “Aanmelden gaat via de website en je kan deze met het gezin doen wanneer het voor jullie het beste uitkomt. Wel volgens de corona regels natuurlijk.”

Nieuw: Puitelaands Karreke Kijke

De optocht op maandag is vervangen door het Puitelaands Karreke Kijke. “Dit zal wederom een online spektakel gaan worden,” verwacht de stichting. “Iedereen kan een Karreke maken van maximaal 1,50 m lang breed en hoog. Beelden en foto’s hiervan kunnen opgestuurd worden en op deze manier hebben we toch een beetje het optochtgevoel.”

Ook de afsluiting van carnaval gaat in Heerle online. “Niet met zijn allen bij Boerin met Kalf, maar dit zal ook online gaan gebeuren,” aldus de stichting. “Wij raden iedereen aan onze website www.puitelaand.info en onze social media in de gaten te houden.” Er zijn in Heerle natuurlijk ook nog gewoon de Puitekraant, het insigne van 2021 en de jaarlijkse Puitefilm. “Al bij al toch een vol programma in Puitelaand. We hopen voor iedereen toch een leuke activiteitenkalender in elkaar te hebben gezet. Gezondheid staat voorop maar carnaval in Puitelaand zal ook in 2021 niet verloren gaan.”

De eerste inzending van het Karreke Kijke is al binnen. Zie hier de creatie van Gijs Janssen: