Bergen op Zoom

Carnaval/vastenavend weer voorbij: ‘Traditiegetrouw askruisje halen in de kerk’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Waar menig feestvierder zich na vier dagen leut op woensdagmorgen 09:00 nog even omdraait, druppelen de eerste mensen de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Bergen op Zoom binnen. De bezoekers komen voor de viering van Aswoensdag.

“Wij komen ieder jaar een askruisje halen”, vertelt een mevrouw op leeftijd die samen met haar zus de kerk bezoekt. Als de bel in de kerk gaat, gaan de bezoekers netjes staan. Pastoor Paul Verbeek komt binnen met de misdienaars. Hij heet iedereen welkom en begint met zijn preek.

“Aswoensdag is de opening van de veertigdaagse vastentijd”, legt Verbeek uit. Carnaval heet in Bergen op Zoom vastenavend. “Eigenlijk is er maar één vastenavend en dat is dinsdagavond vóór carnaval. Dat is de échte vastenavend vóórdat de vastentijd gaat beginnen”, legt hij uit. Tijdens carnaval mogen de mensen nog even uit hun dak gaan. Daar is het feest voor bedoeld, stelt de pastoor.

Ik ga nu wat rustiger aan doen. Een sobere start.

Na carnaval is de gedachten dat mensen veertig dagen wat soberder gaan leven. Op Aswoensdag hebben de gelovigen zelfs géén vlees op het menu staan. “Ik ga nu wat rustiger aan doen. Een sobere start”, laat een man weten die de viering bezoekt. Twee zussen die vooraan in de kerk zitten doen dit ook. “De koekjes blijven in de kast, tijdens het koffiedrinken.”

Wij staan vandaag stil over dat we stof zijn en tot stof terugkeren.

Het askruisje herinnert ons eraan dat wij vergankelijke mensen zijn, vertelt de pastoor. “Tijdens de veertig dagen vasten bereiden de Christenen zich voor op het belangrijkste feest. Dat is Pasen. Wij staan vandaag stil over dat we stof zijn en tot stof terugkeren.”