Hoogerheide

Carnavalsinsignes krijgen ereplek in gemeentehuis Woensdrecht

Illustratie: © gemeente Woensdrecht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De carnavalsstichtingen in Woensdrecht proberen ondanks de coronacrisis zo veel mogelijk leutige tradities in ere te houden. En één van die tradities is het overhandigen van de insignes aan de burgemeester. Dinsdag kwamen ze allemaal bij elkaar in de hal van het gemeentehuis. Daar heeft burgemeester Steven Adriaansen een mooi plekje mogen zoeken om de carnavalssymbolen ten toon te stellen.

Door: Maarten Elst en Bianca van Vugt

Een grote, zilverkleurige, gapende carnavalskop kijkt je aan vanuit de hal van het gemeentehuis in Hoogerheide. In de onbescheiden grote mond hangen de vier insignes van 2021 van de carnavalsstichtingen in de gemeente: de Sanegeit uit Huijbergen, De Snoeken van Woensdrecht en Hoogerheide, Put en Buntland uit Putte en d’Ossekoppe uit Ossendrecht. Dinsdag zijn de prinsen de insignes hoogstpersoonlijk komen afgeven bij burgemeester Steven Adriaansen.

Sleuteloverdracht op Facebook en YouTube

Natuurlijk willen de prinsen ook dat de burgemeester komend weekend de sleutels van de dorpen afgeeft. Met carnaval is het tenslotte de prins die regeert over het leutige feestvolk. Zoals Prins Fred I uit Putte, hoogheid van Put en Buntland. “Op zaterdag doen we officieel normaal gesproken in de kerk de sleuteloverdracht. Ja, da kan nou nie. Dus die hebben we straks digitaal en dat kan iedereen zien. Vanaf 10 uur zetten we ‘m op Facebook,” legt hij uit.

Niet alles gaat online in Put en Buntland. “Zondag hebben we een foto puzzeltocht. Daar mogen alle kinderen van Put- en Buntland aan meedoen. Deze loopt over de route van de optocht,” vertelt Prins FredI. “Dan ga ik maandag even langs het verpleeghuis, want we brengen elk jaar natuurlijk een fruitmandje rond. Normaal hebben ze Boermaaltijd en daarna hebben we feest met z’n allen. Ja, dat kan ook niet, maar ik mag er wel even zelf naartoe. Dus hebben ze me toch even gezien. Ik heb hen even gezien. Hartstikke goed,” besluit de hoogheid.

QR-codes met carnavalsinfo in speurtocht

Ook de sleuteloverdracht van Ossendrecht is live te zien. Je kunt Prins Zjim I volgen op de Facebook-pagina van Ostrecht en het YouTube-kanaal. “Want de macht van Ossendrecht wordt dan gewoon wel weer overgedragen van de burgemeester aan mij, als prins,” aldus Zjim I. “In de avond hebben we de digitale plechtige zitting. Normaal gesproken is dat op zaterdagmiddag altijd in de grote zaal van de Drieschaar. Allerleisketches, zang en stukjes, iedereen kan en mag daaraan meedoen. Maar dat wordt nou digitaal uitgezonden.”

Voor de gezinnen en de kinderen is er een zoektocht. Die kun je een week lang doen, van zondag tot zondag. Ook in Ostrecht moet je speuren naar foto’s. Maar wel met een extraatje, want op sommige foto’s vind je een QR-code. “Daar staat dan weer informatie op over bepaalde dingen die met ‘t Ossendrechtse carnaval te maken hebben,” legt Prins Zjim I uit. “Bijvoorbeeld, bij de bronzen os kun je een code scannen en dan staat er een heel verhaaltje bij met informatie. Hoe is dat ontstaan als het symbool van het Ossendrechtse carnaval eigenlijk?”

Verkleedwedstrijd, gewoon thuis

Ook de maandag is voor de kinderen. “Op maandag hebben we nog een verkleedwedstrijd voor de kinderen. Ze kunnen d’r eigen gewoon thuis verkleden, zoals ze dat ook normaal gespoken in het café doen bij de kinderbals die wij hebben. En ook daar hebben we voor de winnaar een prijsje in gedachten,” voegt de prins toe. Met het besef dat het snel weer afgelopen is. “Op dinsdag is het al weer de sleuteloverdracht terug van de prins naar de gemeente. En de os-verbranding, dan zit het er op voor dit jaar weer.”

Voor meer carnavalsnieuws over de dorpen in de gemeente Woensdrecht en een uitgebreider overzicht van de programma’s kun je hier terecht: