Roosendaal

Carnavalspluim voor Roosendaalse ontwerper Ronny Gomis

Foto: Frans Witteveen

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Dit jaar, om precies te zijn afgelopen zondag, is de Carnavals(vosse)pluim uitgereikt aan Ronny Gomis. De erkenning werd geheel coronaproof uitgereikt door Prins Markus I van Tullepetaonestad, in het bijzijn van Narreke Doremi en Sjampetter Rinus.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Ronny heeft de onderscheiding ontvangen vanwege zijn verdiensten voor het Tullepetaons Carnaval, en dan met name het jeugdcarnaval. Hij ontwerpt al jaren de kinderkleurplaten voor de prallekes en brakskes voor de kleurwedstijd waarmee zelfs een etentje te winnen is met de Hoogheid, Nar en Sjampetter van Tullepetaonestad.

Tevens is Gomis het creatieve brein achter  de afbeeldingen in kleurboeken zoals bijvoorbeeld ‘Sjiek de Friemel & Tullepetil’, dat enkele jaren geleden werd uitgegeven in opdracht van Gift ‘m Kèès. Als grafisch vormgever verzorgt hij bovendien veel illustraties voor de Kwakkelkraant. ‘Daarmee heeft hij de Tullepetaon ‘n eige smoel gegeven’, stelt de commissie die de Pluim toekent.

Elf pluimen

De Carnavalspluim is in 2012 in het leven is geroepen, toen Ad Vos stopte als voorzitter van Stichting Carnaval Roosendaal. Hij vroeg toen om bijdragen die het mogelijk maakten dat er in ieder geval elf jaar achtereen zo’n erkenning kan worden uitgereikt, bestaande uit een trofee, een draaginsigne en een bedrag van 111 euro. Een speciaal hiertoe ingestelde commissie bepaalt voor wie de pluimen zijn. Dit is de negende keer dat er één is uitgereikt.