Heijningen

Carola’s foto’s in Fort Sabina zijn modern én nostalgisch tegelijk

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een hond met een wortel in zijn bek en een vrouw met een enorme slak op haar hoed. Zomaar twee voorbeelden van foto’s die Carola Kayen Mouthaan (55) uit Heijningen heeft hangen in haar expositie in Fort Sabina. Anders dan bij veel andere kunstenaars, zit er geen verhaal achter haar beelden. Dat zorgt ervoor dat de kijker er zelf invulling aan kan geven.

De expositie is ingericht in de kazerne van het fort dat in de achttiende eeuw werd gebouwd. De tentoonstelling die begin deze maand werd geopend is de eerste solo expositie van Carola Kayen Mouthaan en biedt een boeiende mix van zowel klassieke als moderne stijlen.

Niet zelden worden de foto’s verward met schilderijen, vooral wanneer ze op canvas worden gedrukt, waardoor ze een schilderachtige uitstraling krijgen. “Dat komt voornamelijk door de bewerking. Daar gaat heel veel uren in zitten,” vertelt Kayen over het proces.

Of het nu een herinnering oproept of een nieuw verhaal creëert

Hoewel de foto’s allemaal in deze fine-art stijl zijn gemaakt, zien alle foto’s er uniek uit. “Mijn doel is dat iedereen die naar mijn foto’s kijkt zijn eigen verhaal erin kan zien. Of het nu een herinnering oproept of een nieuw verhaal creëert.”

Plezier

De fotograaf toont een foto met daarop aan de linkerkant een oudere man, in het midden en houten tafel en rechts een jongetje. “De foto toont de saamhorigheid en het plezier tussen jong en oud,” vertelt ze. Met het jonge model werkt ze al samen sinds hij 2,5 jaar is. De man is een bevriende fotograaf. “Dit zijn twee hele speciale personen voor mij.”

Slak

Op een andere opvallende foto, heeft een jonge vrouw een hoge hoed op, met daarop een enorme slak. Veel mensen vragen of de slak er middels beeldbewerking op is gezet. Ze geeft toe Photoshop te gebruiken voor allerlei bewerkingen, maar de slak: die is echt. “Het is echt out of the box,” lacht ze.

De expositie van Carola Kayen Mouthaan is te bezoeken tot 10 augustus tijdens de reguliere openingstijden van Fort Sabina.