Bergen op Zoom

CDA en V-BoZ! willen auto voor Reddingsbrigade voor vervoer reddingsboot

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De alliantie CDA/V-BoZ! wil dat de Reddingsbrigade in Bergen op Zoom een auto krijgt voor het vervoeren van de reddingsboot. De leden hebben tot nu toe hun eigen auto’s gebruikt. Volgens het CDA en V-BoZ! is Bergen op Zoom één van de laatste plaatsen waar de Reddingsbrigade nog geen vervoermiddel heeft. De partij wil weten of er bij de gemeente of de brandweer een wagen beschikbaar is. Niet alleen vanwege het gemak voor de Reddingsbrigade, maar ook voor de veiligheid van Bergenaren.

Volgens de alliantie CDA/V-BoZ! is de Reddingsbrigade Bergen op Zoom belangrijk voor de hulpverlening in de regio. “Zij verzorgen niet alleen het leren zwemmend redden in zwembad de Schelp maar houden ook toezicht tijdens diverse evenementen op en rond het water,” schrijven de partijen aan burgemeester en wethouders. “In 2021 was de delegatie van de Reddingsbrigade uit Bergen op Zoom een van de eerste hulpverleners die kwamen helpen tijdens de watersnood in Limburg. Dat zegt iets over het belang van deze vereniging en materialen die zij tot hun beschikking hebben.”

Boten zijn te zwaar voor auto’s van vrijwilligers

Of de Reddingsbrigade ingezet kan worden, is niet alleen afhankelijk van het vakmanschap van de vrijwilligers. Want er zijn ook materialen nodig bij reddingsacties of oefeningen. “De materialen die daarvoor gebruikt worden, bijvoorbeeld een boot worden nu vervoerd met eigen vervoer. Dit vervoermiddel is niet meer toereikend omdat de boten te zwaar worden om te trekken,” aldus het CDA en V-BoZ!. “Wij hebben deze verenging gesproken en natuurlijk zouden zij heel graag een eigen auto tot hun beschikking hebben met een trekgewicht van minimaal 1300kg. Maar zij begrijpen heel goed dat dit een dure uitgave is.”

De alliantie CDA/V-BoZ! wil dat de gemeente onderzoekt hoe ze de Reddingsbrigade kan helpen. “De veiligheid van onze inwoners is daarbij gebaat,” aldus de partijen. “Is er wellicht een auto beschikbaar in het wagenpark van de gemeente of binnen de veiligheidsregio zoals bij de brandweer?” Volgens het CDA en V-BoZ! staan collega-reddingsbrigades er van te kijken dat de vrijwilligers in Bergen op Zoom hun eigen auto’s gebruikten. “Dit is onlangs op een landelijk evenement weer gebleken. Men was daar verbaasd dat dit in onze gemeente nog niet geregeld is.”

Lees ook: Bergse lifeguards krijgen waarderingspenning voor hulp tijdens watersnood in Limburg Lees ook: Reddingsbrigade Bergen op Zoom dreigt zelf kopje onder te gaan