West-Brabant

CDA roept op tot steun voor ondernemers grensstreek

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er zijn ondernemers die in Nederland een bedrijf hebben in grensgebieden, maar over de grens wonen in België of Duitsland. Tot nu toe konden zij op geen enkele corona-gerelateerde overheidssteun rekenen. Dat moet anders, vindt het CDA.

Wat de christendemocraten betreft moet het al per 1 juli geregeld zijn. Ze willen dat Nederlandse ondernemers, die in ons land werken maar hier niet wonen, ook tegemoetkomingen krijgen. Deze mensen kunnen door het woonlandbeginsel geen aanspraak kunnen maken op de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Ze hebben daardoor geen recht op deze uitkering levensonderhoud, een gift die zij niet hoeven terug te betalen.

Niet rechtvaardig

De CDA-Kamerleden Hilde Palland en Harry van der Molen vinden dat niet rechtvaardig. Ze roepen het kabinet op dit zo snel mogelijk met Duitsland en België te gaan bespreken. Er moet een oplossing komen voor de betreffende ondernemers. Dat zijn er ongeveer 3500, aldus een persbericht.

Van der Molen laat weten: “Deze ondernemers hebben net zo goed recht op ondersteuning als alle andere, maar vallen nu tussen wal en schip. Dit voorbeeld geeft maar weer aan hoe belangrijk het is om de gevolgen van nieuwe wetten in beeld te hebben voor Nederlanders die in de grensstreek wonen en werken.”