Bergen op Zoom

CDA/V-BoZ wil betaalbare opslag voor Vastenavend­wagens: ‘Voortbestaan bouwclubs staat op het spel’

Een bouwer aan het werk, bij de constructie van een optochtwagen.

Han Verbeem Han Verbeem

De alliantie CDA/V-BoZ in de Bergse gemeenteraad maakt zich ernstige zorgen over het standpunt van het college rondom de huisvesting van Vastenavendbouwclubs. Raadsleden Meino Dam, Stefaan Verheugt en Sander Siebelink stellen dat het goed is dat het college opnieuw het gesprek aangaat met de clubs over betaalbare huur, maar noemen het uitsluiten van opslagruimtes voor gemeentelijke subsidietoekenning “onbegrijpelijk”.

Tijdens de commissie Maatschappelijke, Milieu- en Vastgoedzaken (MMV) van dinsdag vraagt de CDA/V-BoZ-fractie aandacht voor de dreigende onbetaalbaarheid van de ‘vernieuwbouwde’ bouwkoten aan het Konterscherp. De Bergse bouwclubs hebben hun zorgen geuit over de huurprijzen van met name de opslagruimtes voor hun wagens en materialen.

“De Alliantie CDA/V-BoZ is al jarenlang nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de bouwclubs in onze gemeente,” merkt raadslid Stefaan Verheugt op, die namens de alliantie het woord voert in de raadscommissie. “Wij hebben in het verleden het initiatief genomen tot financiering van de bouwkoten, en blijven ook nu in nauw contact met de bouwers in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat.”

Positief, maar ook kritisch

Het college laat voorafgaand aan de commissievergadering de alliantie weten opnieuw met de bouwclubs in gesprek te willen over de huur. Dat stemt de fractiecombinatie CDA/V-BoZ voorzichtig positief. “We zijn blij dat het college daartoe bereid is,” zegt Verheugt. “Er ligt een kans om samen tot werkbare afspraken te komen.”

Maar zorgen blijven bestaan, stellen de drie raadsleden. “Wat ons echt tegenvalt, is dat het college blijft vasthouden aan kostprijsdekkende huur, en expliciet stelt dat de opslagloodsjes buiten de subsidieregeling vallen. Juist die loodsjes zijn voor de clubs essentieel. Hier slaan ze hun onderdelen en materialen op, tussen bouwseizoenen in. Zonder betaalbare opslag komen de wagens – en dus de Vastenavend zelf – onder druk te staan.”

Pleidooi voor aanpassing regeling

Het college werkt momenteel aan een nieuwe subsidieregeling voor Vastenavendbouwclubs. Die regeling richt zich op maatschappelijke effecten, met subsidie voor huisvesting. De opslagruimtes vallen daar echter buiten, omdat het college die niet als gemeentelijke taak beschouwt.
“Daar zijn wij het fundamenteel mee oneens,” stellen de raadsleden. “Als je de bouw van wagens wél als cultureel en maatschappelijk waardevol erkent, moet je ook zorgen voor de praktische randvoorwaarden. Opslag is daar onlosmakelijk mee verbonden.”

De alliantie CDA/V-BoZ  kondigt aan het komende voorstel van het college “nadrukkelijk” te zullen toetsen op dit punt. “Wij zullen bepleiten dat ook opslagloodsjes subsidiabel worden. Alleen zo kunnen we de continuïteit en betaalbaarheid voor de bouwclubs waarborgen.”

Dreigende leegstand en verlies

Volgens het college zouden niet-gebruikte opslagloodsen beschikbaar komen voor andere culturele partijen of derden. Maar Verheugt waarschuwt voor dat scenario: “Als bouwclubs afhaken omdat ze de opslag niet meer kunnen betalen, verliezen we een belangrijk stukje culturele traditie. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

In overleg

De fracties van CDA/V-BoZ wacht nu het voorstel van het college af, en blijft de komende tijd actief in overleg met de bouwclubs en het college, zo kondigt de alliantie aan. “We willen een oplossing die recht doet aan de inzet van tientallen vrijwilligers die jaar in, jaar uit de Vastenavend tot een feest voor de hele stad maken,” aldus Verheugt. “Die mensen verdienen meer dan alleen applaus. Ze verdienen goede, betaalbare huisvesting.”