Bergen op Zoom

CDA wil dat Bergse bedrijven niet naar Roosendaal hoeven om afval in te leveren

Redactie Redactie

Het CDA in Bergen op Zoom wil dat Bergse bedrijven hun afval gewoon kunnen blijven inleveren in Bergen op Zoom.

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat bedrijven vanaf 1 januari 2019 hun afval weg moeten brengen naar de milieustraat in Roosendaal. De bedrijven moeten daar ook voor betalen. Het CDA wil dat het besluit wordt teruggedraaid.

Erik Verbogt, raadslid van het CDA, was verbaasd toen hij deze week hoorde over de nieuwe afvalregeling. De brief is pas begin december verstuurd, terwijl de verandering al op 1 januari ingaat. “Dat is een kwalijke zaak. Dat vind ik kort dag”, zegt Verbogt. Het CDA vindt het prima dat kosten voor afvalverwerking zo laag mogelijk gehouden worden en dat ongewenst bedrijfsafval zo veel mogelijk beperkt wordt. Maar voortaan naar Roosendaal rijden is volgens het CDA niet de juiste oplossing.

Luchtvervuiling

Verbogt vindt het slecht voor het milieu om bedrijven heen en weer te laten rijden. “De vele kilometers die je om moet rijden, als je bijvoorbeeld op de Bergse Plaat bezig bent en je moet als bedrijf helemaal naar Roosendaal, zijn veel onnodige kilometers met veel CO2 en veel fijnstof. Dus zou het mooi zijn als ook in Bergen op Zoom het vuil aangeboden kan worden.”

Het CDA is ook bang dat bedrijven hun afval illegaal gaan dumpen in plaats van het helemaal naar Roosendaal te brengen.

Voorbeeld

Verbogt noemt Breda als voorbeeld hoe het ook kan. “Daar mag je als bedrijf wel komen, moet je ook betalen, bepaalde tarieven hebben ze daarvoor en dat lijkt ons inziens de beste methode voor het begin.“  Verbogt verwacht dat burgemeester en wethouders snel zullen reageren op de brief van het CDA, omdat de afvalregeling al op 1 januari ingaat.