Hoogerheide

Chasin the Sunset: drie dagen 300 kilometer fietsen voor het goede doel

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Je moet een fanatieke wielrenner zijn om mee te doen aan Chasin the Sunset. Want bij dit evenement fiets je 300 kilometer per etappe en dan ook nog eens 3 dagen achter elkaar. Bestuursleden van de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel uit Hoogerheide gaan in juni die uitdaging aan. Oud-wielrenner Adrie van der Poel doet zelf mee met een vriend; het andere team bestaat uit voorzitter Jan Prop en oud-wielrenner Huub Kools. De twee teams willen tijdens Chasin the Sunset geld ophalen voor de woongroep van Stichting Titurel in Putte.

De Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel uit Hoogerheide kan ook dit jaar nog niet de sportevenementen organiseren die ze graag zouden willen. Maar dan kun je wel alternatieven bedenken. Normaal gesproken organiseren ze bijvoorbeeld Uniek Sport, waarbij je gaat trainen met een beroemde wielrenner. In plaats daarvan doen bestuursleden van de stichting deze keer zelf mee aan een sportieve uitdaging: Chasing the Sunset.

Geld is voor verbouwing Titurel in Putte

Chasing the Sunset is geen kleine uitdaging. Je moet er goed getraind voor zijn. “Het is een unieke fietsuitdaging en echte challenge,” legt Jan Prop uit. Hij is voorzitter van de Grote Prijs Adrie van der Poel en fietst zelf mee. “Drie keer 300 kilometer fietsen achter elkaar en dan hebben we tevens een goed doel aan gekoppeld: Titurel.”

De Stichting Titurel regelt zorg en dagbesteding voor mensen met autisme, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Eén van de woongroepen van Titurel zit in Putte. En daar is dringend geld nodig om te bouwen en verbouwen. “Een prachtig doel dus om ons voor in te gaan zetten,” aldus Prop.

Loodzware etappes van 300 kilometer

De stichting Grote Prijs Adrie van der Poel levert twee teams voor Chasing the Sunset. Prop fietst samen met oud-wielrenner Huub Kools. En in het andere team zit oud-topwielrenner Adrie van der Poel zelf. De naam van zijn teamgenoot blijft nog even geheim. Zelfs voor getrainde wielrenners zal Chasing the Sunset een uitdaging zijn. Toch twijfelde Kools geen moment. “Toen Jan mij in december benaderde om eens na te denken over deze uitdaging en deze challenge, toen vond ik dat gelijk al een heel, heel leuk idee.”

De etappes van Chasing the Sunset zijn loodzwaar. De eerste rit begint in Kapellen, de woonplaats van Van der Poel, bij café Poulidor. Deze editie van Chasing the Sunset is namelijk een speciaal eerbetoon aan Van der Poel en een andere wielergrootheid, de inmiddels overleden Raymond Poulidor. Vanuit Kapellen vertrekken de teams via België naar Noord- Frankrijk. De teams starten na elkaar, zoals bij een tijdrit. En ze moeten zorgen dat ze vóór zonsondergang over de finish zijn.

Finish in vroegere woonplaats Raymond Poulidor

“De tweede dag gaat het een heel stuk Frankrijk in,” legt Kools uit. “En die laatste dag gaat het toch een beetje meer naar het zuiden, het zuidelijk Frankrijk toe.” Prop vult hem aan. “Saint-Noblat, dat is de woonplaats geweest van wijlen Raymond Poulidor. En dat wordt ook nog een eerbetonen in zijn voormalige woonplaats.”

Om vanuit Kapellen uiteindelijk de finish te kunnen bereiken, moeten de teams goed samenwerken. “Doorzettingsvermogen, het maken van voldoende trainingskilometers en elkaar blijven motiveren: dit alles zorgt er voor dat je als team de finish in Saint-Leonard-de-Noblat zult bereiken!” aldus de stichting Grote Prijs Adrie van der Poel. “Ik heb zelf nog nooit 300 kilometer op één dag gereden. En nou worden het drie dagen achter mekaar,” vertelt Kools. En onderkoeld vult hij aan: “Dus het zal voor mij best wel een pittig iets zijn.”

Geld overmaken voor Titurel

Chasing the Sunset is op 24, 25 en 26 juni. Als je Prop, Kools, Van der Poel en zijn buddy wilt sponsoren dan kun je terecht op de website van GP Adrie van der Poel. Daar kun je geld overmaken voor het goede doel dat zij steunen: de stichting Titurel in Putte. “Elke euro is welkom,” vertelt Prop. “Elk bedrag dat binnenkomt, gaat rechtstreeks naar het goede doel.”