Hoeven

Chef Soldaat erg kritisch op zichzelf: ‘Alles aan mijn act moet kloppen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Tijdens carnaval gaat hij van podium naar podium. Joris Wijnen (26) uit Hoeven is niet meer weg te denken met zijn carnavalsact: Chef Soldaat. In 2016 begint hij met zijn soldatenkarakter en vandaag de dag zet hij nog steeds menig zaal op z’n kop.

“Wat ik nu bereikt heb als Chef Soldaat heb ik nooit durven dromen.” Joris begint in 2016 met zijn karakter, maar had hier totaal geen verwachtingen van. “Vroeger vond ik de optochten al supergaaf, vooral die van Hoeven”, legt de artiest uit. Uiteindelijk raakt Joris betrokken bij het ‘D’oevense carnaval’ en krijgt hij te maken met de lokale carnavals CD die ieder jaar verschijnt. “Op de CD verschijnen liedjes die bouwclub en carnavalsartiesten uit het dorp zelf maken. Uiteindelijk begon dit te kriebelen en wilde ik ook graag een nummer maken.”

Ik maakte het nummer eigenlijk alleen voor Hoeven, omdat ik graag op de CD wilde komen.

In 2015 is Joris verkleed als soldaat en dit brengt hem op ideeën. “Ik vond dat er meer uit het soldatenkarakter te halen viel.” Uiteindelijk maakt Joris een carnavalsnummer die hij baseert op het nummer ‘bewegen is gezond’ van Kinderen voor Kinderen. “Dit nummer hoorde ik wel eens tijdens het stappen en dit deed het dan vaak goed bij de feestgangers.” Creatief dat Joris is maakt hij een eigen lied ‘Feesten voor het Vaderland’ en een carnavalshit is geboren. “Ik maakte het nummer eigenlijk alleen voor Hoeven, omdat ik graag op de CD wilde komen.” Tegen zijn verwachting in wordt het nummer groots opgepakt en ontstaat zijn carnavalsact.

Soms zijn er wel eens avonden dat ik graag had meegegaan met vrienden naar een carnavalsfeest.

Waar Joris zelf ook van veel gezelligheid houdt, moet hij nu als carnavalsartiest ook dingen laten. “Soms zijn er wel eens avonden dat ik graag had meegegaan met vrienden naar een carnavalsfeest.” Toch is hij heel blij dat hij naar zijn zeggen het carnaval mag verspreiden als Chef Soldaat. “Het is ontzettend gaaf waar ik allemaal mag staan. Maar als ik een avondje vrij ben met carnaval ben ik altijd te vinden waar het feest is”, lacht hij.

Over alles wat ik doe als Chef Soldaat denk ik in de kleine puntjes over na.

Joris is buiten zijn carnavalsact ook creatief bezig. Hij is videomaker van beroep. “Ik vind het belangrijk dat alles 111 procent klopt”, vertelt hij lachend. Graag wil hij tijdens zijn optredens iedereen boeien, het liefste een half uur lang. “Van het begin tot het einde van mijn optreden moet alles kloppen, van  zang en choreografie tot de dingen die ik roep.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Chef Soldaat tijdens een optreden in het Belgische Peer.

Kenmerkend voor het carnavalskarakter zijn de details. “Over alles wat ik doe als Chef Soldaat denk ik in de kleine puntjes over na.” Hij maakt het zichzelf best lastig, vindt hij zelf. “Ik heb graag alles zélf in de hand. Ik werk met relatief weinig mensen.” Er zit veel tijd in het creëren en uitdenken van de act.

Joris is dankbaar voor hetgeen wat hij mag doen, echter heeft hij nog wel één grote wens. “Ik zou dolgraag de ‘Kies Je Kraker’ van Omroep Brabant willen winnen. Dat is voor iedere carnavalsartiest dé prijs als het gaat om carnavalsmuziek”, besluit Chef Soldaat.