Roosendaal

Chelsey Heijnen (24) naar Olympische Spelen: ‘Het besef zal pas later komen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Iets meer dan een week is Chelsey Heijnen (24) weer terug op Nederlandse bodem. De bokser is afgereisd naar Busto Arsizio in Italië voor het kwalificatietoernooi voor de Olympische Zomerspelen in Parijs dit jaar. De Roosendaalse staat tijdens deze kwalificatie voor een viertal pittige wedstrijden, maar weet ze overtuigend te winnen en zich hiermee te kwalificeren.

Als Chelsey in Nederland terugkomt staat alles op z’n kop. Haar moeder heeft een groot spandoek laten maken met de tekst ‘Olympic Qualifier’. “Dat doet ze wel vaker hoor, zo’n spandoek maken, maar dit keer was hij wel erg groot”, lacht ze.

De sportster krijgt ook veel aanvragen voor interviews. “Mijn telefoon ontplofte en iedereen wilde wel iets van mij. Dat is wel even wennen.” Toch vindt Chelsey de aandacht wel leuk. “Ik vind het mooi dat onze sport nu op een goede en mooie manier in het nieuws komt.”

Naast het boksen werkt Chelsey bij sportcomplex Aleco om haar sport te betalen. Iedere dag staat ze om 07:00 al te trainen in de sportschool. Op dit moment traint ze veertien keer per de week. “Eigenlijk train ik normaal twaalf keer, maar voor een toernooi gaan we naar veertien keer.” Voor de spelen moet Chelsey 60 kilo wegen. Dit is dan ook een van de redenen dat ze nu nóg meer traint. “63 kilo is geen Olympisch gewicht, dus hebben we besloten om drie kilo lichter te gaan boksen.”

Waar anderen op hun knieën begonnen te juichen, bleef ik best wel rustig.

Dat ze uiteindelijk naar Parijs gaat maakt haar ontzettend trots. “Je wil altijd het hoogst haalbare halen als sporter.” Tijdens de kwalificatie heeft ze, ondanks de spanning, naar eigen zeggen van iedere minuut in de ring genoten. “Na de eerste twee rondes hoorde ik dat ik 4-1 voorstond op mijn tegenstander. Dan moet het nog wel erg gek lopen om het fout te laten gaan.”

Uiteindelijk gaat bij de uitslag de hand van Chelsey de lucht in, zij is de winnaar en mag naar de Parijs. “Waar anderen op hun knieën begonnen te juichen, bleef ik best wel rustig.”

Als ik deze lijn kan doortrekken, hoop ik op iets heel moois.

Vooruitkijkend naar de Spelen weet ze nog niet helemaal wat ze kan gaan verwachten. “Ik denk dat ik écht geleefd wordt. Alles is nieuw voor mij.” Wat betreft de tegenstanders is het nog even afwachten wie Chelsey tegenover haar zal krijgen in de ring, omdat er nog niet van alle landen bekend is wie zich kwalificeren. Toch barst Chelsey van het zelfvertrouwen. “Als ik deze lijn kan doortrekken, hoop ik op iets heel moois.”

Chelsey Heijnen na het behalen van haar Olympische ticket.