Bergen op Zoom

Circulaire BioBest Trofee 2024 naar BC De Waterstraot

Han Verbeem Han Verbeem

Bouwclub De Waterstraot uit Halsteren heeft, naast de eerste prijs bij de Extra grote wagens, ook de Circulaire BioBest Trofee gewonnen in de Bergse Vastenavendoptocht. De Circulaire BioBest Trofee is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Stichting Vastenavend. De Waterstraot deed mee met de wagen ‘Bozaltus, Schepper van de Leut’.

De Circulaire BioBest Trofee is een prijs die verder stimuleert om biobased (natuurlijke materialen) en circulair (met hergebruik) te bouwen aan een vastenavendcreatie. De wisselbokaal is een beeldje van een strandjutter die op zoek is naar herbruikbare materialen, een ontwerp van kunstenaar Koen van der Steen (aka Knoest). De prijs is voor de derde keer toegekend sinds 2019. Burgemeester Margo Mulder overhandigde de prijs.

Extra grote wagen

Bouwclub De Waterstraot is een vaste waarde in de Vastenavendoptocht, constateert de Circulaire BioBest-jury. De Waterstraot staat bekend om deelname in de categorie ‘Extra grote wagens’ (voorheen A-wagens) en weet ieder jaar weer een verrassende creatie neer te zetten. “Juist zo’n extra grote wagen brengt extra uitdagingen met zich mee als het gaat om het gebruik van biobased dan wel circulaire materialen”, zo blijkt uit het juryrapport. “Constructie, omvang, uitstraling; het zijn aspecten die des te meer spelen wanneer bewust gekeken wordt naar andere materialen dan de traditionele.”

Durf en waardering

Vandaar dat de jury vindt dat deelname in de categorie Extra grote wagens getuigt van durf en waardering verdient. In die zin is deelname ook een voorbeeld voor andere bouwclubs in deze categorie – stellen juryvoorzitter Han Verbeem en juryleden Huub Looze (circulair ontwerper, docent en onderzoeker) en Dietmar Lemmens (economische zaken gemeente Bergen op Zoom).

Slag gemaakt

De Waterstraot is volgens de Circulaire BioBest-jury de slag duidelijk aan het maken in de zoektocht naar alternatieve materialen. “Bewijs dat polyester niet het enige materiaal is om een Extra grote wagen neer te zetten heeft De Waterstraot inmiddels afdoende bewezen. Die slag is een aantal jaren geleden ingezet.”

Ontwerpfase

Al bij het maken van het ontwerp van de wagen voor de Vastenavendoptocht 2024 is gekeken naar welke onderdelen op een andere manier, met andere materialen, toegepast kunnen worden. Juist dat aspect spreekt de jury van de Circulaire BioBest Trofee zeer aan: “Dit getuigt van een bepaalde visie voor het realiseren van de creatie.