Bergen op Zoom

Circus Barani strandt in Bergen op Zoom: ‘Gemeente wil ons per direct weg’

Maarten Elst Maarten Elst

Het net opgebouwde circus Barani in Stadspark Kijk in de Pot kan alweer afbreken. Door de aangescherpte coronamaatregels heeft de gemeente Bergen op Zoom de stekker uit de zes voorstellingen getrokken. Het is een zware klap voor de internationale circusfamilie die na acht maanden zonder inkomsten opnieuw een zware tegenslag krijgt te verwerken. Daarbovenop heeft de gemeente telefonisch verzocht of het circusgezelschap het liefst zo snel mogelijk het stadspark wil verlaten.

Door: Maarten Elst

Het komt als donderslag bij heldere hemel voor de internationale circusfamilie achter Circus Barani. Als afgelopen dinsdagavond de verscherpte maatregelen worden aangekondigd, voelt het circusgezelschap de bui al hangen. Maar nog geen etmaal later wordt het opgeschrikt door een telefoontje. ,,De gemeente Bergen op Zoom heeft me gebeld” vertelt Amber Blokker. ,,Uit het telefoontje is gebleken dat we niet meer mochten optreden, dat is nog een keertje duidelijk gemaakt naar aanleiding van de noodverordening. Daarbij lieten ze doorschemeren dat ze ons per direct weg willen hebben.”

Ruim een week geleden arriveerde de circuskaravaan in het Bergse stadspark Kijk in de Pot. Woensdagochtend is de laatste hand gelegd aan de opbouw van de circustent die nu weer terug afgebroken moet worden. ,,Geen idee waarom, we hebben een vergunning en staan verder niemand in de weg”, vervolgt Blokker. ,,Er moet nog een tent afgebouwd worden die voor niks is opgebouwd en er is ook niet zomaar een plaats waar we al onze spullen kunnen stallen.”

150 euro

Het circus komt uit een moeilijke periode van acht maanden waarin het amper inkomsten heeft gedraaid. In Zeewolde heeft het gezelschap voorstellingen gedraaid voor honderd personen, terwijl in Nijkerk voor een maximum van dertig personen werd opgetreden. De zes voorstellingen in Bergen op Zoom gaan niet door. ,,We hebben een moeilijke tijd, zo acht maanden zonder inkomsten”, duidt Johan Zinnecker. ,,We zijn vanuit Nijkerk met de vrachtwagens naar toe gereden voor niks. We hebben niks meer in de kassa. Misschien nog 100 tot 150 euro, maar dat is echt alles.”

Volgens Zinnecker behoort het circus tot het cultureel werelderfgoed. ,,Het is belangrijk, zeker voor de kinderen. Dat ze naar het circus komen kijken en weten wat cultuur is, het echte leven zal ik maar zeggen. En niet dat ze heel de dag achter de PlayStation of computer zitten.”

Oproep

Ook de voorverkoop van de zes voorstellingen in Bergen op Zoom is razendsnel gegaan. Tot de definitieve annulering op woensdagmiddag waren 170 van de 180 kaartjes verkocht. ,,Ja, de kaartverkoop ging hard, alleen in de voorverkoop waren we al bijna uitverkocht”, vertelt Zinnecker. ,,Die mensen zijn natuurlijk allemaal teleurgesteld. Wij moeten nu tegen iedereen vertellen dat de show niet doorgaat. De gemeente trekt de handen er van af, dat vind ik een rare manier.”

Blokker doet een oproep aan alle Bergenaren om het circusgezelschap te helpen overleven. ,,Mochten er mensen zijn die ons zouden willen ondersteunen door bijvoorbeeld diervoer te komen brengen, of hooi, stro, iets in die richting. Wij zijn met alles geholpen op dit moment. U kunt zeker bij ons op het terrein komen, alles gaat natuurlijk via de coronamaatregelen, op gepaste afstand. U helpt er ons echt ontzettend mee.”

Er is inmiddels een crowdfunding gestart voor het behoud van het circus. Doneren kan via deze link