Hoogerheide

Circus Barani vindt tijdelijk onderdak in Hoogerheide

Circus Barani staat sinds afgelopen weekend in Hoogerheide. © ZuidWest Update

Maarten Elst Maarten Elst

Circus Barani staat tot minstens zaterdag 14 november op het evenemententerrein aan de Scheldeweg in Hoogerheide. Nadat het circus eerder strandde in het Bergse stadspark Kijk in de Pot kwam het in financieel zwaar weer. Na een succesvolle crowdfunding, gulle giften en het kwijtschelden van het stageld door gemeente Bergen op Zoom doet buurgemeente Woensdrecht een bijzondere handreiking. Na een gesprek met wethouder Hans de Waal heeft het circusgezelschap tijdelijk een plaats weten te bemachtigen.

Door: Maarten Elst

Nog tot en met vrijdag 23 oktober mocht Circus Barani met alle wagens in stadspark Kijk in de Pot in Bergen op Zoom verblijven. Daarna moest het circusgezelschap, dat ruim twee weken op een veld in het Bergse stadspark heeft gestaan, haar spullen pakken.

Op vrijdag volgde er onverwachts een gesprek met gemeente Woensdrecht. ,,Meerdere partijen waren met ideeën gekomen. Via René Adriaansen mochten we op gesprek komen bij de gemeente Woensdrecht. Daaruit bleek dat we welkom waren op het evenemententerrein aan de Scheldeweg in Hoogerheide”, vertelt Amber Blokker van Circus Barani.

Hulp van buitenaf

In ieder geval tot zaterdag 14 november, ruim vier weken na het uitroepen van de noodverordering, zal circus Barani haar (woon)wagens stallen aan de Scheldeweg. ,,Onze enige voorwaarden waren dat er plek was voor onze woonwagens en de wagens met de dieren, aangezien we bij elkaar moeten blijven. En dat er water en elektriciteit ter beschikking was. Dat laatste krijgen we van het aangelegen restaurant Bistro d’Ouwe Leeuw in de vorm van een donatie. We zijn iedereen ontzettend dankbaar”, vervolgt Blokker.

Het circusgezelschap kon de laatste tijd rekenen op de nodige warmte van de West-Brabantse bevolking. Donaties in de vorm van geld, dierenvoer, eten en drinken zorgden ervoor dat stadspark Kijk in de Pot niet het eindstation voor Circus Barani hoefde te worden. Ook de gemeente Bergen op Zoom droeg een warm hart toe en schold het stageld van 303,01 euro kwijt. Wel verwacht Blokker nog een factuur te krijgen. ,,Maar dat is logisch, we hebben nu eenmaal stroom en water gebruikt.”

(foto: Erik Peeters)