Hoogerheide

Coalitie Woensdrecht wil ook vermogende bedrijven OZB gespreid laten betalen

Han Verbeem Han Verbeem

Het is al mogelijk voor particulieren en kleine ondernemingen, maar voortaan kunnen ook bedrijven met forse vastgoedportefeuilles in Woensdrecht de onroerendezaakbelasting (OZB) gespreid betalen. Tenminste, als het aan de coalitiepartners ABZ, CDA en VVD ligt. Zij wisten donderdag een motie door de raad te loodsen. Met de regeling zouden deze ondernemingen beter in staat zijn de coronaproblemen te overbruggen.

Onderzoek

Wethouder Henk Kielman heeft de opdracht gekregen om een onderzoek uit te voeren naar de gespreide betalingen. Het gaat om pandeigenaren die een OZB-aanslag van 10.000 euro of meer in de brievenbus ontvangen. De drie indieners van het voorstel zouden signalen hebben ontvangen van Bedrijvenvereniging Zuidwesthoek dat hun leden problemen ervaren met de heffing. Die moeten de aanslag nu nog in één keer voldoen vóór 31 maart.

Doel: ingang per 2022

Als alles soepel verloopt, zou al in 2022 de wijziging ingevoerd kunnen worden. De inning van de belastingen wordt uitgevoerd door de BWB, die namens de West-Brabantse gemeenten en voor het waterschap de aanslagen verstuurt.

Zes miljoen euro

Het onderzoek zou moeten leiden tot een gespreide betaling van de aanslag in tien termijnen, vergelijkbaar met de bestaande regeling voor de eigenaren van minder dure panden. Voor bedrijfspanden geldt in Woensdrecht een tarief van 0,1661 procent op de WOZ-waarde. Een belastingaanslag van 10.000 euro komt neer op een WOZ-waarde van ruim zes miljoen.