Hoogerheide

College Woensdrecht pakt de handdoek op: ‘Klaar voor stevige uitdagingen!’

Han Verbeem Han Verbeem

Het kersverse college van burgemeester en wethouders in Woensdrecht maakt zich op voor een pittige bestuursperiode. Financieel staat de gemeente er gezond voor, maar veel onzekerheden hangen als donkere wolken boven de groene parel op de Brabantse Wal. Woningtekort, personeelsschaarste en economische onzekerheden kunnen voor tegenslagen zorgen. “Maar wij gooien zeker de handdoek niet in de ring”, benadrukt wethouder Jeffrey van Agtmaal (financiën). Integendeel zelfs: het college pakt de handdoek strijdbaar op. Letterlijk. Alle aanwezige raadspolitici en ambtenaren kregen een Woensdrecht-groene badhanddoek cadeau.

Op de allerlaatste dag vóór het zomerreces, heeft vorige week de Woensdrechtse gemeenteraad het politieke jaar traditiegetrouw afgesloten met een gezellige barbecue. Dit jaar ging aan het feestelijke moment nog een serieuze bijeenkomst vooraf: de presentatie van het nieuwe werkprogramma van het college. De locatie: de sportkantine van voetbalvereniging Meto in Hoogerheide.

Kompas

‘Stabiel en daadkrachtig voor Woensdrecht’, is de veelzeggende titel van het werkdocument, een kompas voor de onlangs aangebroken vierjarige bestuursperiode. Geen uitputtend document, aldus burgemeester Adriaansen, maar “een richtinggevende leidraad voor de uitgezette bestuurlijke koers.” Daarbij zijn zeven thema’s leidend: het Hart voor Woensdrecht (sociaal beleid, veiligheid en leefbaarheid), de wettelijke opgaven (oa energie, klimaat, duurzaamheid en wonen), de bestuurlijke wendbaarheid, het toekomstperspectief, de financiën en tenslotte de inrichting van de gemeentelijke organisatie.  Ook de toekomstvisie, die nog dateert van 2015, is aan een update toe – merkt Adriaansen op. Want de wereld is volledig veranderd in de afgelopen jaren en ook Woensdrecht dient de bakens te verzetten.

Ambities

En wat gaat het college doen, de komende vier jaar? Een greep uit de ambities van het werkdocument: nieuwe accenten in het Fiets en Wielerplan, met het jaarlijks binnenhalen van ambitieuze wieler- en sportevenementen. Het opvoeren van het woningbouwprogramma met meer en betere woningen – met klimaatbestendig en natuurinclusief bouwen. En intern werkt de gemeentelijke organisatie aan “versterking van zelfstandigheid en het probleemoplossend vermogen van de medewerkers.” Het zoeken van goed personeel is een uitdaging op zich, want de personeelsschaarste raakt ook het gemeentehuis.