Woensdrecht

Zo kijkt Ellen Meeuwsen-Scholten terug op haar eerste maand als commandant vliegbasis Woensdrecht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Sinds vorige maand is Ellen Meeuwsen-Scholten commandant van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht. Een maand na haar aanstelling lijkt ze haar plek al helemaal te hebben gevonden. Ze wil zich inzetten voor een goede relatie met de bewoners, bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio. Het hek een stukje verder open zetten, noemt ze dat zelf.

De nieuwe commandant is blij verrast met de grote hoeveelheid enthousiaste en betrokken medewerkers op vliegbasis Woensdrecht. “Ik heb onwijs veel zin om te kijken welke kansen er zijn in de samenwerking met andere organisaties en onderwijsinstellingen. Wat mij betreft gaan de poorten iets verder open.”

Commando-overdracht

Woensdag 10 februari nam Kolonel Ben Kamstra afscheid van vliegbasis Woensdrecht en droeg hij de taak van commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht vliegbasis Woensdrecht over aan Kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten, de eerste vrouwelijke commandant van de vliegbasis. Een ceremonie met muziek en publiek was wegens de covid-maatregelen niet mogelijk. Als alternatief vormden medewerkers van de Luchtmacht een erehaag op de vliegbasis. Eraan terugdenken levert de nieuwe commandant tot op de dag van vandaag kippenvel op.

Burgemeester

Vanuit eerdere functies binnen de Koninklijke Luchtmacht was Meeuwsen-Scholten al bekend met de vliegbasis. “Ik hield me toen met name bezig met de samenwerking met andere organisaties in de omgeving en stond in contact met de gemeente, provincie en bedrijven.” Nu zijn die contacten belangrijker dan ooit tevoren. Er heeft daarom al een ontmoeting plaatsgevonden met burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht en deze maand staat er ook een afspraak op de planning met Burgemeester Petter van Bergen op Zoom.

Wonen

Met de burgemeesters spreekt ze bijvoorbeeld over de regio als aangename plek om te werken, te leren en om te wonen. Zelf woont de commandant 150 kilometer van haar werkplek vandaan, in Arnhem. “Ik verblijf daarom een aantal nachten per week op de vliegbasis en dat bevalt me prima”, zegt ze. Verhuizen naar West-Brabant is volgens haar voorlopig niet aan de orde wegens haar twee kinderen en het werk van haar man.

Samenwerken

Liever samenwerken, dan elkaar beconcurreren. Dat is één van de motieven om samenwerking op te zoeken met andere organisaties. “We vissen allemaal in dezelfde vijver van schaars technisch personeel.” Meeuwsen-Scholten benadrukt dat onder de tweehonderd opleidingen niet alleen technische richtingen zitten. “Denk aan ict, brandweer en niet te vergeten piloten die op Woensdrecht hun elementaire vliegopleiding krijgen.”