Roosendaal

Commando van kazerne in Roosendaal overleden na schietpartij in VS

De vlag op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal hangt halfstok (foto: Omroep Brabant)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De Nederlandse commando die na een schietpartij in de Verenigde Staten in kritieke toestand in een ziekenhuis belandde, is zondagnacht aan zijn verwondingen overleden. Zijn familie en collega’s waren daarbij. Dat meldt het ministerie van Defensie maandagochtend.

De militair van het Korps Commanco Troepen (KCT) werd in de nacht van vrijdag op zaterdag (Amerikaanse tijd) neergeschoten. Op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het elitekorps, hangt de vlag halfstok. Bij de schietpartij raakten ook twee van zijn collega’s gewond. Hun toestand is ongewijzigd, zegt Defensie. “Zij zijn bij kennis en aanspreekbaar.”

Over de leeftijd van de overleden commando worden verder geen mededelingen gedaan, laat een woordvoerder van Defensie aan Omroep Brabant weten. Ook de leeftijd van de twee gewonde commando’s wordt niet bekendgemaakt.

‘Tragisch en zinloos’

De Koninklijke Landmacht heeft het over ‘een tragisch en zinloos schietincident’ als gevolg waarvan de militair is overleden.

De schietpartij gebeurde in de vrije tijd van de militairen. De commando’s zijn op oefening in de staat Indiana. In het hotel waar de schietpartij plaatsvond, verbleven meer Nederlandse commando’s. De plaatselijke politie onderzoekt het schietincident.

‘Geen eigen onderzoek’

Inmiddels zijn drie rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee in Indianapolis aangekomen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn daar om eigen informatie in te winnen. Ter plekke proberen ze te duiden wat er is gebeurd, verduidelijkt de woordvoerder.

De drie rechercheurs starten geen eigen onderzoek, benadrukt de woordvoerder. “We hebben daar geen rechtsmacht.” De rechercheurs kunnen indien gewenst de plaatselijke politie wel ondersteunen.

Defensie heeft van de plaatselijke politie nog geen nieuwe informatie gekregen over de voortgang van het onderzoek en eventuele aanhoudingen, zegt de woordvoerder van Defensie.