Bergen op Zoom

Kantoorpand Jacob Obrechtlaan Bergen op Zoom wordt tijdelijk azc

Han Verbeem Han Verbeem

Het beoogde tijdelijke asielzoekerscentrum (azc) in Bergen op Zoom komt in een kantorenflat aan de Jacob Obrechtlaan 3. Dat heeft het voltallige Bergse college donderdag in een persconferentie bekendgemaakt. Mogelijk komen er ook woonunits op het achterliggende terrein. Daarnaast voorziet het plan in woningen voor reguliere woningzoekenden. De eigenaar van het pand en bijbehorende terrein zou zelf het COA hebben benaderd voor vluchtelingenopvang.

Met de keuze om 300 vluchtelingen, waaronder 248 asielzoekers, voor vijf jaar onder te brengen in de gemeente loopt Bergen op Zoom vooruit op de nog vast te stellen spreidingswet. Deze verplicht gemeenten onderdak te bieden aan asielzoekers – en daarmee de druk op het COA te ontlasten. Volgens wethouder Joey van Aken gaat het om een integrale aanpak van de woon- en huisvestingsproblematiek. Het college onderzoekt nu hoe de flat en het terrein het beste ingevuld kunnen worden en is daarover in gesprek met omwonenden, aldus wethouder Van Aken.

Volgens Van Aken past de aanpak bij de herontwikkeling van Plein 13. De verouderde kantorenflats, maar ook het vroegere Gezondheidscentrum en het Maizaracterrein krijgen een woonbestemming. De kantorenflat waar nu asielzoekers komen, staat al geruime tijd leeg. Het COA heeft na bemiddeling met de eigenaar weer de gemeente benaderd. Wethouder Letty Demmers merkt op dat het college “blij verrast” was door het bericht van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). De flat is eigendom van de SVE Groep, een landelijk opererend vastgoedbedrijf.

Kritiek

De keuze voor een tijdelijk azc stuitte vorige maand op weerstand bij diverse raadsfracties die vinden dat Bergen op Zoom op de muziek vooruit loopt. Zo schreven coalitiefracties V-BoZ/CDA en Lokaal Realisme kritische brieven aan het college en ook oppositiepartijen GBWP en BVB vindt dat Bergen op de muziek vooruit loopt. De spreidingswet zou onzeker zijn door de gewijzigde politieke samenstelling van de Eerste Kamer, zonder steun voor het regeringsbeleid.

Desondanks blijft het Bergse college inzetten op een azc – zo hebben de collegeleden daarop geantwoord. Volgens Van Aken blijft de urgentie bestaan, ook al zou de spreidingswet niet doorgaan: “Iedereen verdient ‘n dak boven zijn of haar hoofd.”