Halsteren

Concours Hippique lijkt bij voorbaat een succes dankzij speciale zandbodem

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Van 18 tot en met 21 mei houdt rijvereniging Prins Auvergne de Concours Hippique in Halsteren. Één van de grootste paardenevenementen uit de regio. De historische locatie Fort de Roovere is hiervoor omgebouwd tot een grote zandbak. Dit jaar bevat de ondergrond een kleine, maar zeer belangrijke, toevoeging.

Het evenement wordt al zo’n 10 jaar gehouden op Fort de Roovere in Halsteren. Je zou het fort sinds de start van de opbouw bijna niet meer herkennen. De grote grasvelden aan de voet van de Pompejus-toren moeten plaatsmaken voor de vele kuubs zand waar straks de verschillende paardensporten op beoefend zullen worden.

Speciaal zand

Momenteel wordt er hard gewerkt om alles klaar te krijgen voordat het sportspektakel op Hemelvaartsdag begint. Het zand is dit jaar een onmisbaar onderdeel. “We hebben dit jaar speciaal zand met vlokken erin. Die vlokken zijn bedoeld om stabiliteit aan het zand te geven”, vertelt voorzitter Cees Loos. Deze stabiliteit moet er volgens hem voor zorgen dat het voor de paarden fijner is om op te lopen.

Waardering

Volgens Loos is het een “gedurfd besluit” om voor deze bodem te kiezen. Het kost ook meer dan alleen maar ergens wat zand neerleggen. Deze kosten worden daarentegen goed gecompenseerd door de reacties op de zandbodem. “Het wordt echt gewaardeerd door de paardensector en door de ruiters zelf. Daar zijn we alleen maar ontzettend blij mee”, vertelt Loos tevreden. De voorzitter durft zelfs verder te gaan: “Het succes en het voortbestaan van deze wedstrijd hangt af van of deze bodem een succes wordt of niet.”

Het is echt een megasucces

Wel of geen succes voor de ondergrond, de Concours Hippique Halsteren heeft na een daling de afgelopen jaren het aantal deelnemers nu verzesvoudigd. “Vorig jaar hadden we aan de start zo’n 150 ruiters. Dit jaar staan we intussen al boven de 900. Het is echt een megasucces”, vertelt Loos.

Andere Concours Hippiques uit de regio zijn er dit jaar mee gestopt. Dat resulteert erin dat de Halsterse editie dit jaar alle ogen op zich gericht krijgt. “Het gebrek aan inschrijvingen wat we hadden in voorgaande jaren is nu echt overgegaan in een bomvol programma met zelfs nog een wachtlijst. Op voorhand lijken we succes te hebben met deze aanpak!”