Woensdrecht

Conservatieve Partij dingt mee voor zetels in gemeente Woensdrecht

Maarten Elst Maarten Elst

18 jaar is Jens van Kakerken nog maar. Maar tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 in de gemeente Woensdrecht gaat hij de strijd aan met de zes gevestigde politieke partijen. Met zijn Conservatieve Partij heeft hij een ideologie die op de scheidingslijn ligt tussen de SGP, JA21, Forum voor Democratie en de PVV.

Officieel is de nieuwe politieke partij nog in oprichting. Enkel nog langs bij de notaris en bij de Kamer van Koophandel en de Conservatieve Partij mag officieel meedingen naar zetels in de Woensdrechtse gemeenteraad. Of Jens de allerjongste lijsttrekker van Nederland gaat zijn, weet hij nog niet. Wel zit hij vol ambities. “We zijn met zijn tweeën tot nu toe. En als het aan ons ligt, komen we allebei in de gemeenteraad.”

Vijf speerpunten

Van Kakerken en zijn running mate Wesley de Bruin zijn momenteel druk bezig met de puntjes op de i te zetten. Tegelijkertijd is het duo bezig met het afronden van het partijprogramma. “We hebben vijf speerpunten”, stelt Van Kakerken. “We willen lagere regelgeving. Dan hebben mensen meer vrijheid om te doen wat ze willen. Ook willen we inzetten op natuurbehoud, zoals de Kalmthoutse Heide en het Moretusbos. Die moeten beide in ere behouden blijven.”

“Verder willen wij een positief vestigingsklimaat voor het mkb”, vervolgt de lijsttrekker. “Dat wordt deels geregeld door minder regelgeving. En we willen de belastingdruk verlagen daar waar het verantwoord is. Zodat mensen niet te veel betalen voor dingen die in onze ogen eigenlijk onzin zijn. En verder willen we open en transparant bestuur en zijn we er voor alle vijf de kernen.”

Verandering

Wie het landelijke politieke spectrum voor zich ziet, kan de Conservatieve Partij tussen de SGP en JA21 intekenen. “We zijn redelijk conservatief op sociaal beleid. Maar vervolgens hebben we ook meer liberale standpunten die meer richting de kant van JA21 opgaan. Als partij hebben we veel standpunten gemeen met zulke partijen. Maar wij willen ons niet landelijk verenigen met zo’n partij. We willen niet een afdeling van een Forum van Democratie of andere partij zijn, maar gewoon op eigen benen staan. Wel is ons partijprogramma interessant voor kiezers die landelijk voor partijen als SGP, JA21, FvD en de PVV.”

Als het aan de Conservatieve Partij ligt, komt er volgend jaar een verandering in de Woensdrechtse politiek. “We verwachten wel dat ABZ, net als bij alle voorgaande gemeenteraadsverkiezingen, wederom de grootste zal zijn. Als het aan mij ligt, gaat de Conservatieve Partij een centrale rol spelen in de Woensdrechtse politiek. Dat het als het ware een soort ‘kingmaker’ (spelbepaler, red.) kan worden in een coalitie zoals momenteel met ABZ, CDA en VVD. Of dat er een koerswijziging komt met ABZ, een natuurlijke bondgenoot CDA en wij als Conservatieve Partij samen de meerderheid gaan hebben.”

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 16 maart 2022.