Roosendaal

Container laat Roosendalers drugslab en cocaïnewasserij herkennen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een blauwe container met hennepplanten en een cocaïnewasserij geeft dinsdagmiddag de nodige bekijks op de Nieuwe Markt in Roosendaal. Jon Warmerdam van Bureau Drugszaken is ondertussen druk bezig om voorbijgangers uit te leggen hoe zij een synthetisch drugslab kunnen herkennen. “Het heeft vaak een chemische amandelgeur.”

De politie en Bureau Drugszaken willen met de zogenoemde ondermijningscontainer het winkelpubliek synthetische drugslabs voor bijvoorbeeld amfetamine of MDMA, hennepteelt en cocaïnewasserijen laten herkennen.

Geur van anijs

“Er zitten namelijk veel gevaren aan vast, zoals criminaliteit en explosiegevaar”, aldus Warmerdam. In de hennepkwekerij zijn bijvoorbeeld veel illegale stroomaansluitingen te zien.

De ondermijningscontainer laat meer praktische signalen zien én ruiken, zoals de geuren van synthetische drugs en hennep. Warmerdam draait een flesje open, waar een chemische amandelgeur uit komt. Uit een ander flesje stijgt de geur van anijs op. “Als een drugslab naast een vishandel zit, ruik je dat haast niet.”

Aanstekergas en centrifuges

Daarnaast staan er diverse materialen opgesteld, zoals busjes aanstekergas. Hier wordt bijvoorbeeld hasjolie mee gemaakt. “Die busjes hebben we in een korte kookworkshop laten zien. Mensen hebben dan toch de herkenning dat ze bijvoorbeeld bij de Action hebben gestaan en een winkelwagen vol hebben gezien.”

Magnetrons en oude centrifuges staan opgesteld in de cocaïnewasserij staan magnetrons. Deze worden nu voornamelijk gebruikt om de cocaïne te drogen. “Meisjes van de pabo moet ik inmiddels al uitleggen wat een centrifuge is. Als er een wordt verkocht bij een kringloopwinkel, kan dat al een verdacht signaal zijn.”

Met de container willen Warmerdam en de politie laten zien hoe de onder- en bovenwereld met elkaar verbonden zijn. “Maar we vinden het vooral belangrijk dat men de gevaren herkent en signalen meldt bij Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).”