West-Brabant

Controle op lachgasgebruik leidt tot poging tot doodslag op agenten

Foto: Shutterstock

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Een routinecontrole op lachgasgebruik nam een gevaarlijke wending toen een 30-jarige bestuurster zaterdagnacht besloot te vluchten in haar auto. Tijdens de achtervolging, waarbij snelheden van 180 km/u werden bereikt, gooide zij uit de auto lachgascilinders die de achtervolgende politieauto raakten.

Het incident begon rond 00.45 uur op zaterdag 24 maart in Breda, toen surveillerende agenten een auto zagen staan op een parkeerplaats van een meubelzaak aan de Kruisvoort. Achter het stuur zat een vrouw die duidelijk in en uit een ballon ademde. In de auto lagen ook lachgascilinders met een volume van twee liter.

Toen de agenten de bestuurster vroegen om haar identiteitsbewijs, opende ze het raam een stukje en overhandigde dit. Vervolgens vroegen de agenten haar om uit te stappen, maar de vrouw weigerde, startte haar auto en ging er vandoor.

Wilde rit door de regio

De daaropvolgende achtervolging leidde over de A58 via Etten-Leur en Roosendaal richting Bergen op Zoom. Tijdens deze achtervolging gooide de vrouw een cilinder uit het raam, die voor de politieauto op het wegdek ketste en over de politieauto heen sloeg tegen de achterzijde van het voertuig. De vrouw nam vervolgens de A4 richting Rotterdam, waar een tweede cilinder uit de auto werd gegooid. Deze cilinder stuiterde onder de auto van de agenten door en veroorzaakte een vonkenregen.

Klemgereden

Toen de verdachte de A29 en de A15 richting Europoort nam, wisten andere toegesnelde politiediensten haar klem te rijden. Ze werd aangehouden en zal zich moeten verantwoorden voor poging tot doodslag op de agenten.