Roosendaal

Corona en Tweede Kamer verkiezingen veroorzaken langere wachttijden bij Publiekszaken

Tijdelijke publieksbalie in de Kloosterstraat in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Je rijbewijs moet verlengd worden of je hebt een nieuw paspoort of ID-kaart aangevraagd. Voorheen kon je het document dan een weekje later ophalen. Maar sinds half maart is die wachttijd aardig opgelopen. Meestal duurt het nu drie en soms zelfs wel vier weken voordat je het document in je bezit hebt. Waarom duurt het nu ineens zo lang? Dat vragen Alex Raggers en Eric de Regt namens de VLP-fractie aan het college.

Het antwoord is tweeledig. In de week van de verkiezingen is extra personeel ingezet bij het tellen van de briefstemmen. En dat ging ten koste van de baliebezetting. Direct daarna moesten een aantal medewerkers in quarantaine. Want er was een besmette inwoner aan de balie verschenen. En zo liep de wachttijd op van één naar drie weken.

Inhaalslag

Inmiddels pleegt de gemeente met succes een inhaalslag. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ze kunnen het aantal loketten niet uitbreiden. Niet alleen omdat dan de afstand van anderhalve meter in gevaar komt. Maar ook omdat Publiekszaken op een noodlocatie gevestigd is. En dat heeft weer alles te maken met de nieuwbouw van het HUIS van Roosendaal.

Spoed

Voor mensen met een verlopen rijbewijs heeft de extra wachttijd overigens geen nare gevolgen. Want vanwege corona heeft het Rijk besloten dat een verlopen rijbewijs nog tien maanden geldig is. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er voor mensen die snel geholpen moeten worden wel genoeg ruimte. Er zijn geen extra wachttijden voor dringende zaken als het aangeven van een geboorte of overlijden. Dat geldt trouwens ook voor mensen die net geslaagd zijn voor hun rijexamen. Ook zij hoeven niet lang te wachten totdat ze het felbegeerde roze pasje in hun bezit hebben.