Roosendaal

Corona vertraagt opknapbeurt van wegen in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De opknapbeurt van sommige wegen in Roosendaal loopt vertraging op door de coronacrisis. Bij enkele werkzaamheden moeten kabels of leidingen worden vervangen in aangrenzende woningen. Maar vanwege de coronamaatregelen kunnen kabel- en waterleidingbedrijven niet bij omwonenden naar binnen.

De gemeente Roosendaal moet werkzaamheden aanpassen of uitstellen aan de Rucphensebaan en de Wouwseweg. Energieleverancier Enexis en waterleidingsmaatschappij Brabant Water hebben laten weten dat ze vanwege het coronavirus niet kunnen werken aan aansluitingen binnen woningen. Dat is voor de veiligheid van de bewoners en hun eigen medewerkers. Maar hierdoor kunnen sommige werkzaamheden buiten op straat ook niet doorgaan.

Aansluitingen vernieuwen in woningen kan niet

Bijvoorbeeld bij de Ruphensebaan: om de asfaltweg te kunnen verbreden, moeten eerst de kabels en leidingen op een andere plek worden gelegd. En bij de Wouwseweg kan er pas een nieuwe riolering worden gelegd, als de kabels en leidingen zijn verplaatst. Nutsbedrijven moeten hiervoor eerst bij de mensen in huis alle aansluitingen vernieuwen. En dat kan nu niet. De nutsbedrijven gaan alleen nog ergens naar binnen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een gaslek.

De gemeente Roosendaal probeert zoveel mogelijk werkzaamheden door te laten gaan. Dat lukt bij de Wouwseweg voorlopig prima, omdat daar nog genoeg ander werk ligt. Bij de Rucphensebaan is dat niet zo en daar is dus sprake van vertraging. De gemeente overlegt met aannemers of ze eerst ander werk kunnen doen, zolang de coronamaatregelen gelden. Ze kunnen bijvoorbeeld wel doorwerken aan projecten waarbij geen kabels of leidingen vervangen hoeven te worden, zoals asfaltonderhoud en herbestrating.

Omwonenden krijgen brief met uitleg

Bedrijven en omwonenden die te maken hebben met de wegwerkzaamheden krijgen een brief met uitleg van de gemeente Roosendaal. “Verder worden de aan het project grenzende bewoners/bedrijven per brief geïnformeerd over de vertraging van het desbetreffende project en worden er passende maatregelen getroffen om de bereikbaarheid van woningen/bedrijven tíjdens deze stilstand te waarborgen,” aldus de gemeente.