Roosendaal

Coronahart onthuld in Roosendaal: ‘Plaats om slachtoffers te gedenken’

Maarten Elst Maarten Elst

Na Bergen op Zoom heeft ook Crematorium Zegestede in Roosendaal een coronagedenkplek. De plek is bedoeld voor herdenken van coronaslachtoffers die niet het passende afscheid hebben gekregen dat ze zouden verdienen. Burgemeester Han van Midden onthulde het monument en hing namens Gemeente Roosendaal het eerste gedenkhart op.

Een serene rust hangt er vlak bij de voordeur bij crematorium Zegestede in Roosendaal. Even buiten het drukke stadscentrum, afgelegen op een aantal meter van de Rucphensebaan, staat sinds deze week een coronahart. Kunstenares Marion Vriens, die wegens omstandigheden niet bij de onthulling aanwezig kon zijn, heeft een coronahart ontworpen waar nabestaanden stil kunnen staan bij het verlies van een dierbare ten tijde van het coronacrisis.

Burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal onthulde de gedenkplaats en hing het eerste mini-hart aan het kunstwerk. Op het hart staat ‘Gezondheid, Vrijheid, Blijheid’. ,,De basis van Nederland is vrijheid, blijheid. We zijn een liberaal landje, hebben zeventien miljoen virologen die graag allemaal hun mening verkondigen, het liefst op televisie. Het is een moeilijke tijd, en dat is begrijpelijk, ook ik vind het enorm lastig. Dat vrijheid, blijheid zit in ons DNA, maar daarboven moet altijd gezondheid staan.”

Vol coronahart

Mensen, van wie hun dierbaren tijdens de coronacrisis zijn overleden, kunnen een zelfgemaakt hart achterlaten in de postbus die pal naast het coronahart staat. Medewerkers van het crematorium zullen, net als in Bergen op Zoom, de coronaharten een mooie plaats geven binnen het kunstwerk. De gedenkplaats zal het komende jaar nog te vinden zijn bij de voordeur van het crematorium aan de Rucphensebaan 93 in Roosendaal.