Bergen op Zoom

“Coronamaatregelen in de stad zijn buitenproportioneel”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De maatregelen om corona te bestrijden beperken onze vrijheid teveel. Dat vindt een inwoner van de Kremerstraat. Ze heeft daarom een spandoek opgehangen om een tegengeluid te laten horen.

Door: Vincent Krijtenburg

Sinds kort hangen er in de binnenstad van Bergen op Zoom spandoeken boven de straat met daarop de tekst: “Loop rechts op de straat, denk ook aan anderen”. De spandoeken zijn in opdracht van ondernemersvereniging Sterck opgehangen, om winkelend publiek te wijzen op de corona-maatregelen. Eén van die spandoeken hangt aan de woning van Jolande Vermaas. Zij besloot om zelf ook een spandoek aan haar huis op te hangen. Op haar spandoek staat: “Niet rechts, niet links, kies voor vrijheid”.

Voor de camera van ZuidwestTV benadrukt Vermaas dat ze het heus wel belangrijk vindt dat we zorgen voor de medemens en voor onszelf in coronatijd. “Maar ik vind wel dat het in proportie moet zijn. Ik vind dit een beetje betuttelend.”

Ondernemersvereniging Sterck wil niet voor de camera reageren, maar geeft aan dat de spandoeken zijn opgehangen in overleg met de Bergse winkeliers. Ook winkeliers lijken niet happig te zijn op reageren voor de camera, zo blijkt uit een rondgang. Verschillende ondernemers geven aan dat ze vrezen voor imagoschade als ze zich uitlaten over dit precaire onderwerp. En enkeling noemt de maatregel ook mosterd na de maaltijd. De spandoeken hadden volgens hen al maanden terug opgehangen moeten worden. 

Vrijheid van meningsuiting, zo noemt een mode-ondernemer de uitlating van Vermaas. Hij wil wel voor de camera reageren, maar geeft de nuance in de situatie aan. “Ik denk dat zij ook geen ongelijk heeft, alleen de statistieken laten zien wat er nu aan de hand is. Ik weet dus ook niet of ze gelijk heeft. Ik weet het niet”, aldus John Pietjouw van Instyle.

Hoewel de meningen uiteen lopen, en de waarheid moeilijk te definieren is, heeft iedereen één ding gemeen: Ze hopen allemaal dat de coronacrisis snel voorbij is.