Bergen op Zoom

Creating Legends Academy: ‘Als het individu groeit, dan wordt iemand als teamspeler ook beter’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Bij Creating Legends Academy richten de trainers zich niet zozeer op het teamspel, maar meer op het spel van het individu. Volgens de oprichters zorgt hun benadering ervoor dat de kinderen beter leren voetballen, maar ook dat ze vaardigheden meekrijgen die ze in het dagelijks leven kunnen gebruiken.

Het geluid van kinderen die op zondagochtend bezig zijn met hun passie, is van een afstand al te horen. Het gezelschap bestaande uit 55 spelers, varieert in leeftijd van 5 tot 14 jaar. Groot of klein, jongen of meisje, beginnend of ervaren; Het maakt bij deze voetbalschaal niets uit. Volgens trainer Lorenzo Philippi is iedereen bij Creating Legends Academy een legend. “Het gaat ons er niet per se om dat we groter worden, we willen gewoon mensen helpen.”

Ontstaan Creating Legends Academy

De voetbalschool is eind 2022 opgericht door het drietal Lorenzo Philippi, Boris Knebel en Jim Neyda. Lorenzo heeft voorheen zo’n 12 jaar gewerkt voor de internationale organisatie Coerver Coaching, een voetbalmethode. Twee jaar geleden is Philippi voor zichzelf begonnen en is hij met Boris en Jim in contact gekomen, om vervolgens Creating Legends Academy op te zetten.

Individu

Volgens Philippi is er een groot verschil tussen een normale voetbalclub en Creating Legends Academy. Zij focussen zich bij het trainen vooral op het individuele spel, wat vervolgens gebruikt kan worden tijdens het teamspel. “Het gaat er uiteindelijk om dat de spelers in teamverband kunnen toepassen wat ze hier geleerd hebben en dat ze met veel plezier voetballen”, zegt Philippi.

Als het individu groeit, dan wordt iemand als teamspeler ook beter

Collega Knebel voegt daar nog aan toe dat de spelers doordeweeks gewoon bij hun reguliere clubs trainen. “Bij een club train je bijvoorbeeld waar je moet lopen als iemand een voorzet geeft. Bij ons train je hoe je de baas wordt over de bal en hoe je er comfortabeler mee wordt’, legt Knebel uit. “Als het individu groeit, dan wordt iemand als teamspeler ook beter.”

Kleine jongens, grote dromen

Tussen alle spelers maakt een jong ventje een schijnbeweging om zijn tegenstander voorbij te spelen en de bal in het doel te schieten. Het is de 8-jarige Dali die later profvoetballer wil worden. “Je moet snel zijn, een goed schot hebben, goede acties maken en goed overpassen”, zegt de jonge voetballer. Met de bal tussen zijn handen geklemd vertelt Dali na de training dat hij zich daarom aangesloten heeft bij de academie. Om nóg beter te worden. “Ik wil op Frenkie de Jong lijken, want hij is snel en heel goed!”

Kamil (11) zit een leeftijdsklasse hoger, hij wil ook de voetbaltop bereiken. Hij voetbalt al sinds het begin bij Creating Legends Academy. “Ik wilde altijd al meer skills leren, zoals balcontrole en omschakelen. Daar ben ik nu wel beter in geworden.” De 11-jarige doet het zelfs zó goed dat hij opvalt buiten MOC of de voetbalacademie. “Ik heb ook laatst mogen trainen bij Excelsior”, vertelt Kamil trots.

Grote plannen

Bij Creating Legends Academy is er aan ambitie geen gebrek. Is de voetbalschool een kweekvijver voor toekomstige profvoetballers? “Ik zou liegen als ik zou zeggen van niet”, biecht trainer Philippi op. “Het gaat ons er niet per se om dat we groter worden, we willen gewoon mensen helpen.”

Creating Legends Academy heeft nu een locatie in Bergen op Zoom en in Pijnacker. “We gaan binnenkort misschien nog een locatie openen in Antwerpen en in Amsterdam. Grote plannen dus.”

De potentiële nieuwe locaties zijn niet de enige dingen die op de agenda staan. Creating Legends Academy wil in de toekomst meer toevoegen aan de samenleving. “We gaan workshops geven en we willen voor goede doelen en ouderen aan de slag gaan”, tipt Knebel.