Roosendaal

Cross-fitters strijden tijdens Battle van ZUID: ‘Eerst zweten, dan eten’

Maarten Elst Maarten Elst

Wat er op het programma staat, daar wil organisator Kevin Naarden nog niets over vertellen. Maar dat de deelnemers van Battle van ZUID gaan afzien, dat staat als een paal boven water. Zaterdag vindt de tweede editie van het crossfitevent bij de sportschool plaats. 63 deelnemers, allemaal leden van de sportschool, zullen aan de aftrap staan.

“De Battle is eigenlijk een toegankelijkere versie van een crossfitwedstrijd”, stelt organisator Naarden. “Dan moet je het zo zien dat de deelnemers echt wel veel verschillende elementen en disciplines terug laten komen in wedstrijden. Dat zijn elementen die niet iedereen allemaal beheersen en daarmee een drempel vormen om mee te doen. We hebben met de Battle van ZUID eigenlijk gezegd dat iedereen mee kan doen. Of je nu nieuw binnenkomt of al acht jaar hier traint.”

Van gewichtheffen tot hardlopen

Ook op deze vrijdagochtend is een groep crossfitters volop aan het trainen. Wat er op het programma staat, weten de deelnemers nog niet. “Dat kan variëren van gewichtheffen tot monostructurele bewegingen, dan moet je denken aan oefeningen als rennen, roeien of springen. En natuurlijk een stukje gymnastiek”, aldus Naarden.

Koos van Starkenburg is zaterdag weer van de partij tijdens de tweede editie van het event. Of hij zich goed heeft voorbereid? “Dat denk ik”, lacht Van Starkenburg. “Ik ben eerlijk gezegd nog een beetje zenuwachtig. Het is een clubkampioenschap, dus eigenlijk doen we mee voor de gezelligheid. Ik heb alle lessen meegedraaid, twee keer in de week. Dan zien we wel waar het schip strandt.”

Barbecue na afloop

“Mensen trainen hier, maken plezier en werken aan hun fysieke gesteldheid. Maar wat ze zaterdag kunnen verwachten, dat laten we nog even in het midden”, grijnst Naarden. “Twee jaar geleden zijn ze gestart op de mat. Vervolgens zijn ze gaan roeien, hebben ze boxjumps gedaan, moeten ze een bal tegen de muur gooien middels squats. Maar ze hebben ook touwgetrokken, ze zijn de Passerelle opgelopen en hebben daar burpees gedaan. Echt wel een heel breed scala aan elementen. We schrijven onze wedstrijden zo uit dat we het onze kanshebbers zo lastig mogelijk maken”, aldus de organisator.

Zaterdag doen er 63 deelnemers mee, bijgestaan door dertig vrijwilligers. Na de wedstrijd zal er een barbecue plaatsvinden. “Eerst zweten, dan eten”, lacht hij. “Conditioneel gaat het heel zwaar worden, qua gewichten gaat het goed meevallen”, heeft Van Starkenburg van de organisatie gehoord. “Maar dat is lekker. Buffelen”, zo vat hij samen.