Bergen op Zoom

Crowdfunding moet Bergenaar Jeff aan pijnvrij leven helpen

Maarten Elst Maarten Elst

In 2015 ontdekt Bergenaar Jeff Pietjouw een bobbel op zijn enkel. Waar in eerste instantie aan een ganglion wordt gedacht, is het aanvankelijk een goedaardige tumor. Als Pietjouw last blijft houden en wordt doorverwezen naar specialisten in Leiden blijkt het toch om een kwaadaardige tumor te gaan. Pietjouw ondergaat een amputatie, maar is nog niet volledig pijnvrij. Middels een operatie voor osseointegratie-klik-prothese bij AOFE-Clinics hoopt Pietjouw de laatste kans om pijnvrij door het leven te gaan met beide handen aan te grijpen. Hiervoor hebben zijn vrienden en familie een vooralsnog succesvolle crowdfundactie opgezet.

Zo’n zes jaar geleden laat Pietjouw een vreemd ogende bobbel op zijn rechterenkel onderzoeken. “De artsen dachten aanvankelijk aan een ganglion”, vertelt Pietjouw. Een ganglion is een opgezette slijmbeurs die een zwelling kan geven in bijvoorbeeld de enkel. “Deze heb ik laten weghalen en is vervolgens onderzocht. Het bleek echter geen ganglion, maar een goedaardige tumor te zijn. Ik hoefde me volgens hen geen zorgen te maken.”

Toch niet goedaardig…

“Ik moest wel een halfjaarlijkse controle ondergaan”, aldus Pietjouw. “Bij de tweede halfjaarlijkse controle had ik toch nog last. En omdat ze in Bergen op Zoom niet heel gespecialiseerd waren, hebben ze mij doorverwezen naar Leiden. Daar hadden ze het weefsel opgevraagd en een scan gemaakt. Zij kwamen er vervolgens achter dat het een zeldzame vorm van kanker was. In mijn weke delen.”

Direct werd er een vervolgonderzoek gedaan. “Ze hebben in Leiden onderzocht of er wel of geen uitzaaiingen waren. Als er uitzaaiingen waren, konden ze niets meer voor mij betekenen. Gelukkig bleek toen dat het alleen in mijn enkel zat. Binnen twee weken was de operatie gepland voor mijn amputatie.”

Osseo-integratie

“Uiteindelijk kon ik december 2016 weer terug lopen met mijn prothese”, vervolgt Pietjouw. “Het zou allemaal goed gaan komen. Maar ik heb reconstructies gehad aan mijn stomp, omdat ik pijn bleef houden. Verschillende kokers, verschillende manieren. Maar het was allemaal lastig, veel pijn, heel moeilijk. Vanuit daar kwam de osseointegratie in beeld. Daar heb ik zeker even over moeten nadenken, omdat het een bijzonder zware ingreep is.”

Het is vrijwel de laatste mogelijkheid voor Pietjouw om pijnvrij door het leven te gaan. “Ik sta als sinds januari op de wachtlijst bij het Radboudziekenhuis. Maar door corona is alles uitgesteld. Op zijn vroegst, als er niks geks gebeurd, zou ik in december 2022. Maar zo lang kan ik het niet meer volhouden. Vandaar dat vrienden van mij nu een crowdfunding zijn begonnen.”

Ik hoop dat ik daardoor een leukere vader kan zijn

De operatie zou plaatsvinden bij de kliniek AOFE-Clinics. “Dat wordt niet volledig vergoed door de zorgverzekering”, geeft Pietjouw aan. “Afgelopen zondag (25 juli, red.) zijn twee vriendinnen de crowdfunding online opgestart. Die ben ik daar zeker dankbaar voor. Ze proberen het geld bij elkaar te sprokkelen zodat ik eerder geopereerd kan worden.”

“Zo hoop ik pijnvrijer door het leven te gaan en meer met mijn gezin kan doen. Ik hoop dat ik daardoor een leukere vader kan zijn. Het streefbedrag staat nu op 25.000 euro. Heel toevallig heb ik recent van de zorgverzekering gehoord dat ze toch de revalidatie op hun rekening willen nemen. Ik hoop snel geopereerd te kunnen worden.”