Bergen op Zoom

Crowdfundingsactie voor rustplek in de Peperbus, tijdens klim van 182 treden

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De torenkamer van de Peperbus in Bergen op Zoom krijgt een renovatie. “Het is een mooie plaats om halverwege de klim naar de top uit te rusten en om bezoekers te ontvangen”, legt erfgoeddeskundige Tom van Eekelen uit. Binnenkort komt er een crowdfundingsactie online, omdat er nog 20.000 euro tekort is om dit te realiseren.

“Het project Gradatus (Latijn voor stap voor stap: een symbolische verwijzing naar de klim naar boven) wordt een plek voor ontvangst en rust tijdens de klim van de 183 treden in de ruim 62 meter hoge toren.”

Vier thema’s

Het idee is uitgewerkt door een werkgroep en ontwerpbureau. Het moet een bijzondere plaats worden, waarin vier thema’s centraal staan: Vastenavond, de Heiligenbeelden, de architectuur door de familie Keldermans en de meetkundige verrichtingen van de natuurkundige Snellius, die de toren in de vijftiende eeuw gebruikte om de omtrek van de aarde te berekenen.

Er komt onder andere een enorme wereldbol in de torenkamer te hangen. Ook zal er een klein podium komen, voor muzikale optredens.

Financiering

Voor het realiseren van het project is €70.000 nodig, waarvan een groot deel wordt gefinancierd met behulp van subsidies.

Toch is er nog 20.000 euro te weinig voor Gradatus. Daarom komt er vanaf 17 november een crowdfundingsactie online op Voordekunst. Deze is opgezet door Stichting Vastenavond, de Bergse stadsgidsen, de Gertrudis Cultuurstichting en de Lievevrouweparochie.

Tegenprestatie

Als mensen geld doneren, ontvangen zij een tegenprestatie. Kinderen mogen de Peperbus een handje komen geven, de beiaardier speelt verzoeknummers op het carillon en 24 mensen mogen tijdens het Valle van de Kraai de toren op. “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, aldus Van Eekelen.

De crowdfundingactie duurt zes weken. “Zodra die is afgelopen, weten we hoeveel geld er is opgehaald. We hopen daarna in januari 2023 te kunnen starten met het project.” In de zomer van 2023 hoopt Van Eekelen het project af te kunnen ronden, zodat de eerste bezoekers tijdens het nieuwe seizoen ontvangen kunnen worden.

“Met dit project hopen we mensen bij elkaar te kunnen brengen. We laten ze genieten van wat onze kerk en de Peperbus te bieden heeft.”