Roosendaal

Cultuurprijs Roosendaal: Dit is TONG IV

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Tentoonstelling TONG IV ‘Send in the Clowns’ is een bijzondere uitwisseling tussen historisch en hedendaagse kunst van vijf kunstenaars Gijs Assmann, Q.S. Serafijn, Berend Hoekstra, Judith Krebbekx en Koen Vermeule. De vijf kunstenaars zijn genomineerd voor de cultuurprijs Roosendaal.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Erfgoedcentrum Tongerlohuys gaf de vrijheid aan vijf, van oorsprong Roosendaalse kunstenaars, om te spelen met een vaste collectie van het museum. Kunstenaars Gijs Assmann, Q.S. Serafijn, Berend Hoekstra, Judith Krebbekx en Koen Vermeule mochten er met eigen kunstwerken op reageren. Vermeule is erg te spreken over de vrijheid die hij had bij het museum. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat je zo het depo in mocht gaan en met alle vrijheid iets kon weten te maken. Dat is best bijzonder.” De tentoonstelling TONG IV ‘Send in the Clowns’ is gebaseerd op TONG I, TONG II, De bewoners van het huis en TONG III Brussels Calling.

Send in the Clowns

De kunstenaars gingen ‘de dialoog aan’ tussen hun eigen werk en object of kunstvoorwerp uit de collectie van het museum. Op die manier maakte ze de vaste collectie eigen. Zo ontstond er een geheel nieuw verhaal uit bestaand werk. Er is speciaal voor de titel ‘Send in the Clowns’ gekozen. De kunstenaars zijn teruggetrokken naar Roosendaal in de rol als kunstenaar clown. “We wilden de rol van de Nar aannemen,” aldus Vermeule. Zo konden ze een aantal actuele thema’s in de kunst en maatschappij bekritiseren of becommentariëren met hun werk.

Cultuurprijs Roosendaal

Naast de nominatie van TONG IV zijn ook cultuurmakers Stichting Heerl’k en De Vrouwen van Wanten genomineerd. 20 november, tijdens de uitreiking in Cultuurhuis Bovendonk, wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar vervalt de jongerenprijs, maar wordt er voor het eerst een Oeuvreprijs uitgereikt. Van maandag 26 oktober tot maandag 9 november kan er gestemd worden.

Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal organiseert voor het eerst de cultuurprijs. Volgens de jury heeft de coronacrisis impact gehad op de Roosendaalse cultuursector. Dit jaar kon er op minder kanshebbers gestemd worden dan voorheen. Toch gaat de uitreiking door, met als doel “het belang van cultuur te onderstrepen en de cultuurmakers en-liefhebbers een hart onder te riem te steken.”