Roosendaal

Cultuurprijs Roosendaal: Dit zijn De Vrouwen van Wanten

Redactie Redactie

Theatermakers Sofie Habets en Romy Rockx, beter bekend als De Vrouwen van Wanten, maakten de film Sfeer H(e)aven. De film is genomineerd voor de cultuurprijs Roosendaal.

Door: Roland Pijnen

Sofie Habets en Romy Rockx timmeren vanuit Rotterdam aan de weg als De Vrouwen van Wanten. Ze maken voorstellingen voor iedereen. “Zolang het maar niet voor de hand ligt. De doelgroep bestaat uit publiek dat niet snel een theater bezoekt.” Zo gaven ze eerder al eens een voorstelling in de kroeg, op een weiland en in de kerk.

Geluk bij een ongeluk

Normaal gesproken maken De Vrouwen van Wanten voorstellingen, maar door de coronacrisis ging dat niet meer. Ze besloten hun theaterproductie te vertalen naar een film. De Vrouwen van Wanten kregen hulp van een filmmaker. Tijdens die ommekeer, zoals Rockx dat omschreef, moest er snel geschakeld worden. Het voordeel was dat niet alles voor niets was. “De reeds afgenomen interviews konden als basis gebruikt worden,” zegt Habets.

Inmiddels houdt het virus ons nog altijd in de greep en is de film genomineerd voor de cultuurprijs Roosendaal 2020. Van maandag 26 oktober tot maandag 9 november kan er gestemd worden.

Cultuurprijs Roosendaal

Naast de nominatie van De Vrouwen van Wanten zijn ook cultuurmakers Stichting Heerl’k en de tentoonstelling TONG IV ‘Send in the Clowns’ genomineerd. 20 november, tijdens de uitreiking in Cultuurhuis Bovendonk, wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar vervalt de jongerenprijs, maar wordt er voor het eerst een Oeuvreprijs uitgereikt.

Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal organiseert voor het eerst de cultuurprijs. Volgens de jury heeft de coronacrisis impact gehad op de Roosendaalse cultuursector. Dit jaar kon er op minder kanshebbers gestemd worden dan voorheen. Toch gaat de uitreiking door, met als doel “het belang van cultuur te onderstrepen en de cultuurmakers en-liefhebbers een hart onder te riem te steken.”