Steenbergen

D66 heeft veel zorgen over centrum van Steenbergen 

De Kaaistraat in Steenbergen met voorin beeld de oude waterput. Foto Streetview

Herbert Kats Herbert Kats

Werk aan de winkel in hartje Steenbergen, als het aan D66 ligt. De fractie richt zich na gesprekken met bewoners en bijbehorende observaties met name op de Grote Kerkstraat en Kaaistraat. De situatie kan en móet verbeterd worden, klinkt het. Richting gemeentebestuur levert dat een reeks vragen op.

Verblijf in het centrum veiliger maken heeft wat betreft fractievoorzitter Tim Huisman prioriteit. Maar het aanzien van de straten verdient volgens de sociaal-liberalen eveneens echte aandacht. Daarnaast klinkt de roep om maatregelen tegen (parkeer)overlast.

Slechte conditie bestrating

Voornaam punt van zorg is zeker ook de slechte conditie van de bestrating in het centrum. Mede als gevolg van bouwactiviteiten. Huisman wil inzicht in het geplande onderhoud, met name als het gaat om putten, spleten en losliggende stenen.

Hij verwacht vanwege het belang van de kwestie brede steun. Dat het leeft bij bewoners van de binnenstad  bleek volgens hem al toen D66 eerder deze maand op de Markt meningen inzamelde en binnenstadsbewoners per brief om feedback vroeg. Daarop kwamen ‘bizar veel’ reacties. De partij heeft haast met concrete stappen. “Ik zou het liefst zien dat het gisteren af was, maar dat gaat niet”, weet de fractievoorzitter echter.

Waterput

Het centrum heeft volgens de partij al baat bij vrij eenvoudige ingrepen als betere verlichting of een hekje dat fietsers weert waar ze niet moeten zijn. Ook verdienen bijzondere plekjes als de eeuwenoude waterput in de Kaaistraat een beter lot dan te worden verwaarloosd, klinkt het. “De put staat er sinds de Middeleeuwen en neemt een belangrijke plaats in.”

Met wat creativiteit -het met steen bekleden van de wanden en bijvoorbeeld een kunstwerk- zou het mogelijk zijn om in het verleden te kijken, oppert hij. Wie nu op de put staat en door de glasplaat kijkt ziet op het moment alleen onkruid, verduidelijkt Huisman. Overigens is D66 wel gecharmeerd van andersoortige groenaanplant die het centrum aantrekkelijker maakt.

Het aanpakken van (zwerf)afval staat ook op de lange lijst. “Is het college op de hoogte van het toegenomen afval, veroorzaakt door klanten van de Poolse supermarkt in de Grote Kerkstraat?”, vraagt de partij zich af. Als mogelijke oplossing wordt het beter verdelen van afvalbakken over het centrum aangedragen. “Op een stuk van 100 meter in de Blauwstraat staan vier afvalbakken. De gehele Kaaistraat én Grote Kerkstraat tellen er in totaliteit minder.”

Verkeersveiligheid

Tweede grote kopzorg is de verkeersveiligheid. Door oversteekplaatsen in de Grote Kerkstraat/Kaaistraat duidelijker te markeren zou de situatie verbeterd kunnen worden. Ook is aandacht nodig voor gevaarlijke stoepen en risico’s voor voetgangers. Dat speelt ook in relatie tot parkeeroverlast, veroorzaakt door klanten van afhaalrestaurants.

Aan het eind van de lange reeks informeert D66 nog naar gemeentelijke plannen om de beoogde verbinding tussen de haven en het centrum -zoals aangegeven in het Havenplan – te verbeteren.