Bergen op Zoom

Daamen en Manders winnen Nederlands kampioenschap 10-dans

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Waalwijkse danspaar Sander Daamen en Melissa Manders hebben zondag het Nederlands kampioenschap 10-dans gewonnen. Na een dag vol dansrondes in de Stoelemat in Bergen op Zoom kregen Daamen en Manders de hoogste score van de jury.

Mannen strak in pak en vrouwen in kleurrijke jurken, statige houdingen en zwierende danspassen. Bijna 100 paren dansten een volle dag lang om in hun niveauklasse de finale te halen van de Southern Dance Trophy. Er waren klassen gebaseerd op leeftijd en op ervaring. De toppers kwamen uit in de Masterclass 10-dans en streden om het Nederlands kampioenschap.

Neusje van de zalm

De Masterclass 10-dans bestaat uit de 5 belangrijkste ballroom dansen en de 5 belangrijkste latin dansen. Denk aan verschillende walsen en de foxtrot aan de ene kant en een rumba, cha-cha-cha of jive aan de andere kant. Een soort all round kampioenschap voor dansers. Organisator Merijn de Jong-Lamper noemt de Masterclass 10-dans “het neusje van de zalm”.

Bergen op Zoom gezelligste wedstrijd

Belinda en Hans Blaauw deden zondag ook enthousiast mee. “We hebben echt heel veel plezier in dansen,” vertelt Hans. “Daarom gaan we heel veel wedstrijden af, dus ook hier in Bergen op Zoom. Het is één van de leukste, gezelligste wedstrijden en ze hebben ook heel veel geïnvesteerd om de wedstrijd ook beter te maken. Een heel mooi uitgelichte vloer, een goede dansvloer, mooie boarding er om heen. En dat hadden we gehoord, dus we zeiden dan gaan we weer naar Bergen op Zoom.”

Ook Linda en Marco Eijssens hadden het naar hun zin tijdens de wedstrijden. “Ik doe latin en ball. Ieder heeft z’n eigen categorie die hij leuk vindt. Nou, ik vind ballroom leuker en zij latin. Ballroom is meer samen, strakker en latin is meer losser en je danst wel met elkaar, maar het is toch wat opener,” legt Marco uit. Linda vult lachend aan: “Met ballroom moet ik meer naar hem luisteren.”

Verbeteren en vernieuwen

De Southern Dance Trophy als wedstrijd bestaat al langer, maar het was de eerste keer dat Merijn de Jong-Lamper en Rik Wullems de organisatie deden. “Dat was heel spannend,” vertelt De Jong-Lamper. “Je wilt verbeteren en vernieuwen. Maar als we naar alle berichtjes kijken die we hebben binnengekregen, dan is het niets dan lovende berichten. Dus we zijn hartstikke trots.”

Je kunt alvast gaan oefenen voor de volgende Southern Dance Trophy. Het dansevenement is op 4 oktober 2020. Dan is er niet de Masterclass 10-dans, want die mag dan worden georganiseerd door een ander. Maar dan zijn er wel de Open Benelux Kampioenschappen.