Roosendaal

Dagbesteding gaat door tijdens lockdown: “Het is een verademing”

Redactie Redactie

Tijdens de eerste corona lockdown begin 2020, stopte ook de dagbesteding voor veel mensen met een (sociale of lichamelijke) beperking. Tijdens de tweede lockdown gaat de dagbesteding wel door. Volgens Jennifer Vaarnold-Dawson is dat volkomen terecht.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Op de locatie aan de Waterstraat kunnen cliënten terecht voor allerlei activiteiten, gezelligheid en een stukje begeleiding. De dagbesteding is voor iedereen vanaf 18 jaar met een sociale, psychische of lichamelijke beperking die ondersteuning en structuur nodig heeft. Het biedt ook een uitweg voor mensen die verpieteren in hun thuissituatie. Hiermee ontlast Home Sweet Home mantelzorgers.

Belangrijk

Dagbesteding is erg belangrijk, zeker sinds de uitbraak van het coronavirus. Het voorkomt eenzaamheid en de cliënten hebben een invulling van de dag. Tijdens de eerste lockdown moest Home Sweet Home haar deuren sluiten. Client Rene van de Heijde wist zich geen raad. “Ik zou slecht mijn draai kunnen vinden als ik weer thuis kom te zitten. Heel de dag voor de televisie hangen wil ik ook niet. Het belemmerd je in je mobiliteit, je kunt geen kant uit.”

Claudia Sebregts, Cliënt Home Sweet Home, is blind en had het erg lastig in diezelfde periode. Zonder begeleiding kan ze de deur niet uit, wat er toe leidde dat ze zich thuis moest vermaken. Sebregts luistert graag naar luisterboeken, maar zelfs dat was ze na enige tijd zat. Momenteel gaat de dagbesteding gewoon door. “Het is een verademing”, vertelt Van de Heijde. 

Toekomst

Dagbesteding Home Sweet Home is gevestigd in een anti kraakpand aan de Waterstraat in Roosendaal. Toen Jennifer Vaarnold-Dawson het pand besloot te huren, wist ze “totaal niet” of het een succes zou worden. Mede dankzij Vastgoed Beheer Alwel, die haar de kans heeft gegeven om te groeien, is dat wel gelukt.

Het zou zeer spijtig zijn als Home Sweet Home niet verder kan gaan, omdat er geen plek is voor dagbesteding. Het complex aan de Waterstraat 65/65A is in bezit van het bisdom. Zij hebben projectleiders ingeschakeld die gaan uitzoeken hoe het complex vorm zal moeten krijgen. Wat hier verder mee gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk, wel hebben ze Vaarnold-Dawson de garantie gegeven dat de dagbesteding voorlopig kan blijven.

Geen onderscheid

Home Sweet Home staat voor: iedereen is gelijk. Mensen met verschillende achtergronden en/of problemen kunnen er terecht. Of je Nederlands bent of uit een ander land komt. Of je jong bent of oud. Er is plaats voor wie dan ook. Om deze reden neemt vanuit Stichting Groenhuysen twee keer per dag een cliënt van Wiekendael deel aan de groepsactiviteiten. Dit maakt de combinatie van verschillende doelgroepen compleet.

Het belangrijkste is dat iedereen zich veilig voelt. Om die reden is er niet zomaar plaats voor iedereen. Als iemand zich bij een groep wil voegen, kan diegene een aantal dagen meedraaien om de sfeer van de dagbesteding te proeven. Na onderling overleg en met goedkeuring van Home Sweet Home en de client kan de dagbesteding geregeld worden.