West-Brabant

Dak- en thuislozenopvang tijdens de coronacrisis

Foto: Pixabay / Apollo22

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Om dak- en thuislozen op te kunnen vangen tijdens de coronacrisis, gaat WijZijn Traverse Groep tijdelijk extra noodmaatregelen inzetten in Roosendaal en Bergen op Zoom. Hostel Stayokay stelt slaapplaatsen ter beschikking en zo zijn er meer initiatieven om deze groep mensen te helpen.

De groep dak- en thuislozen is extra kwetsbaar en groeiende, aldus WijZijn Traverse. Sommigen hadden privé-logeeradressen, maar kunnen daar nu niet terecht. Daarom krijgt Roosendaal er in de Waterstraat 10 opvangplekken bij, met 24 uur per dag begeleiding. Dat is naast de 18 plaatsen voor avond- en nachtopvang in Bergen op Zoom.

Iedereen helpt

De opvangorganisatie is erg blij met het aanbod van Stayokay in Bergen op Zoom, dat sinds vorige week een aantal slaapplaatsen beschikbaar stelt. Door de spreiding lukt het beter de RIVM-richtlijnen aan te houden. En de extra plekken zorgen voor minder drukte in de reguliere opvang. Bij het hostel worden bovendien warme maaltijden bereid die de bezorgers van New York Pizza naar de verschillende locaties brengen.

Ook de regionale woningcorporaties bieden hulp. Housing first, een vorm van maatschappelijke huisvesting waarbij mensen direct van de straat een woning krijgen en intensieve begeleiding, heeft een extra woning beschikbaar gesteld. Via een landelijk initiatief zijn 35 sheltersuits gedoneerd: water- en winddichte jassen die je ook als slaapzak kunt gebruiken. Deze zijn voor mensen die tijdens de pandemie echt niet naar de opvang willen.

Niemand op straat

Landelijk hebben minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen, de verhuurdersorganisaties en vastgoedbelangenverenigingen aangegeven dat door de coronacrisis niemand op straat moet belanden. Daarom is afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen. En de minister komt met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen.

Meer weten? www.corona-infopunt.nl